Bio Science Park Leiden

Over

Thema

Onderzoeks- en kenniscentrum LCAB breidt labvoorzieningen uit met LC-MS analysetechniek

Met een druk op de knop startte Lid College van Bestuur, Joeri van den Steenhoven het eerste experiment op het nieuwe LS-MS (Liquid Chromatography Mass Spectrometry) lab-systeem dat onlangs werd geïnstalleerd op het LCAB.

Het LCAB (Leiden Centre for Applied Bioscience) is het kennis- en onderzoekscentrum van de faculteit Science & Technology van Hogeschool Leiden. Met de start van het eerste experiment werd het LC-MS systeem officieel in gebruik genomen.

Joeri van Steenhoven start het eerste experiment op de LC-MS

In het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) wordt samen met het werkveld en het onderwijs, praktijkgericht onderzoek uitgevoerd op het gebied van meten en detecteren, gericht op biologische systemen binnen de thema’s Biodiversiteit en Gezondheid. Hierbij ligt de nadruk op het ontwikkelen en valideren van procedures, meetinstrumenten en het analyseren en interpreteren van data. Het LCAB beschikt over geavanceerde omics-technologieën die breed worden ingezet om monsters te analyseren afkomstig van verschillende organismen (mens, dier en plant), uit voeding en elementen uit de omgeving (zoals lucht, water en bodem). Met het nieuwe LC-MS systeem kan het LCAB zijn grenzen op onderzoeksgebied verleggen en wordt de onderzoekspositie van het LCAB binnen het werkveld versterkt.

Hogeschool Leiden

Snel en betrouwbaar

‘LC-MS is geavanceerde analysetechniek die wij kunnen gebruiken om complexe onderzoeksvragen uit het werkveld mee te beantwoorden’, aldus lector Metabolomics Peter Lindenburg. ‘Doordat het systeem een heel sterk scheidingsvermogen heeft en erg gevoelig is kunnen wij snel en betrouwbaar een grote diversiteit aan chemische verbindingen analyseren. Denk hierbij aan metabolieten maar ook geneesmiddelen en pesticiden. Met de aanschaf van deze stae-of-the-art LC-MS geven we het LCAB een grote kwaliteitsimpuls en maken wij ons nog aantrekkelijker voor potentiële samenwerkingspartners. Daarnaast vind ik het geweldig dat wij onze stagestudenten op zo’n modern systeem kunnen laten werken!’.

Het lectoraat Metabolomics gebruikt en ontwikkelt moderne analytische methoden om complexe vragen met gedetailleerde chemische informatie te beantwoorden. De focus ligt daarbij op de thema's personalized medicine, voeding en biodiversiteit. Bij het onderzoek gebruikt en ontwikkelt het lectoraat moderne analytisch-chemische methoden, waardoor het mogelijk wordt om complexe vragen met gedetailleerde chemische informatie te beantwoorden. Momenteel richt het lectoraat zich met name op de analyse van metabolieten in ecosystemen (environmental metabolomics), bacteriële systemen (zoals de darmflora), het meten van pesticiden en het ontwikkelen van technieken ten behoeve van het meten van kleine monsters uit organs-on-chips.

Professionele onderzoeksomgeving

‘Onderzoek is een belangrijke kerntaak van Hogeschool Leiden waarbij de verbinding met het onderwijs een belangrijk uitgangspunt is’, zegt Joeri van den Steenhoven, lid College van Bestuur. Het LCAB staat met haar onderzoek aan de voorkant van de innovatie van het beroepenveld waar wij onze studenten voor opleiden. Het kunnen bieden van een professionele onderzoeksomgeving met geavanceerde actuele meetapparatuur zoals dit LC-MS systeem is noodzakelijk om onze studenten zo goed mogelijk toekomstgericht en toekomstbestendig voor te breiden op de onderzoekspraktijk’.

Binnen het LCAB werken momenteel zo’n 40 studenten vanuit hun stage of afstudeeropdracht dagelijks mee aan de verschillende onderzoeksprojecten. Daarnaast worden onderzoekstechnieken als LC-MS bij de opleiding Chemie gebruikt in de vakken Toegepaste Scheidingsmethoden, Massaspectrometrie en in de minor Metabolomics.

Hogeschool Leiden