Onderzoek naar Lynx-botten

Over

Thema

Onderzoek naar herkomst Lynx-botten levert wetenschappelijke publicatie op

9 februari 2021 - Onderzoekers en studenten van Hogeschool Leiden en de Universiteit van Amsterdam onderzochten het botmateriaal en hebben deze geïdentificeerd als afkomstig van een Lynx.

Leefde de Lynx in Limes-regio tijdens de Romeinse periode? Tijdens een archeologisch onderzoek, dat in 2001 voor de bouw van een nieuw winkelcentrum in Alphen aan den Rijn werd uitgevoerd, zijn overblijfselen onthuld van een Romeins fort: Castellum Albaniana. Tussen de botten van dieren die uit de omliggende verdedigingsgrachten van het fort werden gehaald, zijn resten van Lynx-beenderen gevonden.

Over het onderzoek

Barbara Gravendeel (voormalig lector Biodiversiteit van het LCAB), docent-onderzoeker Ivo Horn, studenten van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en een masterstudent van de Universiteit van Amsterdam hebben het botmateriaal geïdentificeerd. Het onderzoek moest bevestigen dat de botten inderdaad afkomstig waren van een Lynx en inzicht geven wat het dier in een Romeins fort te zoeken had.

Als het dier van een populatie afkomstig zou zijn die niet in onze regio voorkwam, dan zou het kunnen dat het door de Romeinen naar de Limes-regio was gebracht. Dat was niet ongebruikelijk in die tijd, de Romeinen sleepten wilde dieren door het hele keizerrijk voor bijvoorbeeld de spelen. De omgeving van de oude Rijn was zeker geen natuurlijke habitat voor de Lynx.

Onderzoek naar Lynx-botten

Publicatie Journal of Archaeological science

Met behulp van referentiemateriaal van de GaiaZoo in Limburg en materialen gevonden door vrijwilligers, heeft het onderzoek aangetoond dat de botten matchen met een Lynx-populatie die veelal in Zuid-Frankrijk voorkwam, maar ook in delen van centraal Europa waaronder Nederland. Voor de studenten een mooi en uitdagend onderzoek om ervaring op te doen met DNA studies op fossiele en archeologisch interessante materialen. Met als kers op de taart een wetenschappelijke publicatie in de Journal of Archaeological science.

Lees de publicatie op sciencedirect.com.

Ervaringen van Roderick

Roderick studeert Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en mocht deelnemen aan het onderzoek naar de herkomst van de Lynx-botten. Lees meer over zijn ervaringen.