Slootjes

Over

Thema

Leids onderzoek naar effect bemesting bodem en water veenweidepolders

26 januari 2023 - Omics-onderzoek streeft naar duurzaam & leefbaar toekomstperspectief voor polder en boer.

Klimaatopgaven, afname van biodiversiteit en de roep om meer ruimte voor woningbouw, zorgen dat de veenweidepolders hoog op de politieke agenda staan en pittige maatschappelijke discussies teweegbrengen. Hoe kun je de voor Nederland zo kenmerkende veenweidepolders verduurzamen, met respect voor de natuur en perspectief voor de boer? In het ‘PolderLab Vrouw Venne’ wordt langdurig onderzoek gedaan naar oplossingen voor deze complexe problematiek. 
Het effect van bemesting op bodem en water is een van de vraagstukken die in de komende jaren onderzocht gaan worden. 

Omics in de polder

In het RAAK-publiek project ‘Omics in de polder’, dat op 1 januari 2023 is gestart, gaan onderzoekers en studenten van Hogeschool Leiden aan de slag met het meten van het effect van bemesting op het ecosysteem van de bodem en het oppervlaktewater in de sloten van de polder. Om deze complexe ecosystemen sneller en beter te begrijpen wordt gebruikt gemaakt van de inzet van de omics-technieken Metabolomics en Metagenomics. Vanuit het LCAB werken de lectoraten Metagenomics, Metabolomics en de vakgroep Bio-informatica samen aan dit project.

Hogeschool Leiden

Onderzoek op twee unieke locaties

Het onderzoek vindt plaats op twee unieke locaties: het Levend Lab van Universiteit Leiden en het PolderLab Vrouw Venne bij Oud Ade. Het Levend Lab is een buitenlocatie gelegen in het Leidse Bio Science Park waar de natuurlijke omstandigheden van slootjes in ons Nederlandse polderlandschap worden nagebootst. In de proefslootjes van dit buitenlab gaan onderzoekers en studenten de effecten van de verschillende bemestingsvormen op het aquatisch ecosysteem  meten. In Polderlab Vrouw Venne voeren onderzoekers en studenten  veldproeven uit om het om het effect van verschillende bemestingsvormen op het ecosysteem van de bodem te kunnen monitoren.

Regionaal krachten bundelen

Het project ‘Omics in de polder’ wordt gecoördineerd door het Kenniscentrum LCAB. Bij het onderzoek in dit project worden studenten en docenten betrokken van de drie Applied science opleidingen van Hogeschool Leiden: Chemie, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Bio-Informatica.  Er wordt samengewerkt met kennispartners Naturalis Biodiversity Center, Universiteit Leiden (CML), met publieke partners Gemeente Leiden, Holland Rijnland, Hoogheemraadschap Rijnland en Land van ons. Land van Ons is een coöperatie van > 15.000 burgers die zich inzetten voor een biodivers en duurzaam agrarisch landschap. Land van Ons is samen met Universiteit Leiden initiatiefnemer van het PolderLab.