Hogeschool Leiden

Hogeschool Leiden compenseert klimaatvoetafdruk 2015

De totale CO2 uitstoot van Hogeschool Leiden van het jaar 2015 is volledig gecompenseerd door de inkoop van Gold Standard Carbon Credits via Fair Climate Fund (FCF).

Door het investeren in projecten in Zuid Afrika en India wordt de uitstoot aldaar flink teruggebracht door het verbeteren van kooktechnieken. De huishoudens die de CO₂ reductie bewerkstelligen zijn zelf eigenaar van die CO₂ credit en delen in de opbrengsten van verkoop. Dit is uniek in de CO₂ markt.

Lokale werkgelegenheid

De projecten creëren lokale werkgelegenheid voor de lange termijn voor onder andere lokale projectpartners, de lokale productie van cookstoves en biogasinstallaties, installatie en onderhoud hiervan en monitoring van de projecten. De projecten worden gerealiseerd in onderontwikkelde gebieden en bereiken daarmee de meest kwetsbare gezinnen. Zij zijn afhankelijk van het sprokkelen van hout om te koken. Door efficiëntere kookmethoden is minder hout nodig en is er minder rook in huis. Hierdoor verbetert de gezondheid, besparen vrouwen veel tijd op hout sprokkelen en worden bossen beschermd.

Compensaties

In 2015 compenseerden de klanten van FCF meer dan 50.000 ton CO₂. Door deze compensaties hebben meer dan 24.000 families in ontwikkelingslanden een jaar lang schoon kunnen koken.

50.000 ton CO₂ staat gelijk aan…

  • 230 miljoen kilometer met de auto, ofwel 5700 keer de aarde rond;
  • 31.000 retourvluchten Amsterdam – New York;
  • een jaar lang gasgebruik van 17.850 huishoudens.

Bekijk één van de projecten waarin Hogeschool Leiden participeert