Het water naast de hogeschool

Over

Thema

Studenten Informatica verrassen bedrijfsleven

14 februari 2019 - Studenten van de minor Sensor Technologie hebben op 5 februari deelgenomen aan het Tech voor de toekomst NU event in PLNT in Leiden.

​Tijdens deze studiemiddag, georganiseerd door Joris Castermans van Economie 071, konden ondernemers in workshops kennismaken met digitale techniek. Studenten van Hogeschool Leiden presenteerden hun vernieuwende projecten met veel belangstelling van regionaal en landelijk bekende organisaties en bedrijven. Zo maakten zij direct kennis met de praktijk.

Matrasdek met sensoren

De ondernemers ontvingen de projecten met enthousiasme. Zo had het bedrijf Zirkzee Wonen & Slapen studenten om een alternatieve oplossing verzocht voor het testen van matrassen. Door via een matrasdek met sensoren het slaapgedrag en de druk van het lichaam te bepalen, zouden (eenmalige) dure testmatrassen niet langer nodig zijn. Ook beddenfabrikant Auping bleek geïnteresseerd in deze duurzame innovatie.

Informaticastudenten presenteren matrasdek met sensoren
Informaticastudenten presenteren matrasdek met sensoren

Meetinstrument doorknippen navelstreng

Een andere groep studenten verrasten arts-onderzoekers van het LUMC. In samenwerking met een medisch technologiebedrijf ontwikkelden zij een meetinstrument dat bepaalt wanneer de navelstreng het beste doorgeknipt zou moeten worden. Nieuw daarbij was het inzicht dat ook licht een belangrijk kennisbron is om het zuurstofgehalte in het bloed te meten.