Eerste paal voor nieuwbouw Hogeschool Leiden de grond in

Over

Thema

Eerste paal voor nieuwbouw de grond in

30 april 2021 - Op donderdag 29 april werd het symbolische startschot gegeven voor de uitbreiding van de campus van Hogeschool Leiden op het Leiden Bio Science Park.

"Ik heb me altijd al onderdeel van onze hogeschool gevoeld en vind het een grote eer om de eerste paal te mogen slaan."

Manon Wagter | student TP en voorzitter SR

Manon Wagter, student Toegepaste Psychologie (TP) en voorzitter van de Studentenraad (SR), en Corine Balder, docent Sociaal Werk en als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), zetten met een druk op de knop de hei-installatie in werking. De keuze voor dit tweetal was niet toevallig: beiden waren ook bij het voortraject betrokken als leden van de gebruikersgroepen.

Manon (links) en Corine (rechts) slaan eerst paal in de grond
Manon (links) en Corine geven het startsein voor de nieuwbouw en slaan de eerste paal in de grond

Meer dan een stuk beton

"Zo’n eerste paal is natuurlijk veel meer dan een stuk beton dat de grond in gaat", vindt Balder. "Het is ook echt een belangrijke pijler. Het afgelopen jaar heeft opnieuw bevestigd hoe belangrijk de persoonlijke, fysieke ontmoeting is bij het leren. De nieuwbouw is dan ook een fantastische stap voorwaarts voor onze hogeschool."

Student Manon Wagter vond het een grote eer om de eerste paal te mogen 'slaan': "Ik heb me altijd al onderdeel van onze hogeschool gevoeld. Ik was inderdaad al bij het voortraject betrokken, maar dit is echt de kers op de taart."

Stèfan van de Pol, projectmanager van bouwcombinatie J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros, is ondanks zijn ervaring nog steeds onder de indruk van een eerste paal-bijeenkomst: "Dit is altijd een mooi moment. Het markeert de start van de voor iedereen zichtbare bouw. Met het team werkten we er al langere tijd naartoe en we hebben er zin in. In de komende vijf weken worden er in 188 palen voor de fundering geplaatst. Hiervoor gebruiken we een geluids- en trillingsarm paalsysteem. Als bouwer ben je immers te gast, we willen overlast voor de omgeving zoveel mogelijk voorkomen."

Flinke groei

Het nieuwe, 9.600 vierkante meter grote gebouw wordt via een atrium verbonden met de achterzijde van de bestaande bebouwing van de hogeschool. De nieuwbouw is nodig vanwege de flinke groei die Hogeschool Leiden de laatste jaren heeft doorgemaakt. Inmiddels telt de hogeschool 13.500 studenten en ruim 1.250 medewerkers. Door deze groei zitten enkele onderdelen op dit moment elders in Leiden, zoals het Carrefour-gebouw naast het Centraal Station. De nieuwbouw moet eind 2022 klaar zijn.

Meer weten

Op de pagina Huisvesting lees je meer over de nieuwbouw van Hogeschool Leiden.