Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Honoursstudenten ontmoeten vluchtelingen tijdens diner

Studenten van het Honoursprogramma organiseerden op donderdagavond 10 maart een ontmoetingsdiner met bewoners van de noodopvang voor asielzoekers aan de Wassenaarseweg.

Dit diner gaf beide groepen de mogelijkheid om elkaar te leren kennen. Voor de studenten een goede gelegenheid om de personen achter het etiket ‘vluchteling’ te ontmoeten, voor de bewoners van de noodopvang een kans om Nederlandse studenten (vaak leeftijdsgenoten) te spreken en Nederlands te oefenen.

Reizend restaurant

Samen met vrijwilligers van Resto van Harte, een reizend restaurant gericht op sociale cohesie, kookten de studenten in de middag een drie-gangen menu. Vanaf half zeven ging de zaal open, gelegen in de kassen van De Zijl Bedrijven vlakbij de hogeschool, voor de gelegenheid aangekleed door medewerkers van Gemiva. Vanaf zeven uur zetten meer dan 100 personen zich aan de maaltijd. Om en om gezeten om praten makkelijker te maken, spraken de studenten, docenten en 50 bewoners van de noodopvang met elkaar over hun ervaringen, hun hobby’s, hun favoriete voetbalclubs en hun dromen voor de toekomst. Vaak in het Engels, regelmatig in het Nederlands, soms met handen en voeten en veel met pen of potlood op de papieren placemats.

Dineren, contacten leggen en vreemde talen leren

Na een heerlijk diner, opgediend door wisselende groepen van alle aanwezigen werd de avond afgesloten met appeltaart gemaakt door de vrijwilligers van Gemiva. Met daarna nog muziek en Arabische dans. Er zijn contacten gelegd, namen en vreemde talen geleerd en roerende gesprekken gevoerd. Een deel van de aanwezige bewoners volgt lessen Nederlands die door vrijwillige collega’s op de hogeschool worden gegeven, ze hebben afgelopen donderdag hun taallessen in praktijk kunnen brengen. De organiserende studenten kregen veel positieve reacties, vergezeld van zorgen over de situatie van de bewoners en hun toekomstperspectief, en veel bedankjes.