Lectoraat Recht en Rechtvaardigheid- onderzoek Acces to justice

Over

Thema

Studenten Honoursprogramma onderzoeken mensenrechten vanuit nieuwe perspectieven

18 december 2020 - Elf Honoursstudenten van vijf verschillende opleidingen hebben onderzoek gedaan naar en zich verdiept in de geschiedenis van mensenrechten, kinderrechten, feminisme, vluchtelingrechten en mensenrechten binnen het bedrijfsleven.

Tijdens het verdiepend traject van het Honoursprogramma hebben de studenten kennisgemaakt met mensenrechtenverdedigers uit Venezuela, Palestina, Xinjiang China (Oost-Turkestan) en de Democratische Republiek Congo door middel van gastcolleges. Afgelopen week presenteerden de studenten online hun onderzoeksresultaten. 

Studenten delen ervaringen

De studenten komen van verschillende opleidingen, waardoor vanuit verschillende perspectieven naar de onderwerpen is gekeken. Zo wil Charley, student bij de Opleiding tot Verpleegkundige, later voor hulporganisaties werken en deed samen met haar groep onderzoek naar de Rohingya vluchtelingen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de bereidheid van het land van afkomst, het asiel en het hervestigingsland de belangrijkste factoren zijn om tot een permanente en duurzame oplossing te komen. 

Studenten zijn zeer positief over het Human Rights traject, dat aankomende jaar weer wordt aangeboden. Nari, student bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek: ‘Het was een erg tof traject; juist omdat iedereen andere achtergrondkennis heeft, maar we eigenlijk allemaal daar zaten omdat we dezelfde interesse deelden en allemaal nieuwsgierig waren naar hetzelfde.’ 

Terugblik van de docent

Willemijn Hirzalla-Leenhouts, docent bij de opleiding HBO-Rechten en coördinator van het thema Access to Justice binnen het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid, kijkt met trots terug op het eindresultaat van de studenten: ‘Ik ben erg blij dat het ons gelukt is om studenten gepassioneerd aan de slag te laten gaan met mensenrechten en na te laten denken over hoe we op verschillende manieren kunnen bijdragen aan een betere samenleving.’

Jessica van Santen

Ik ben erg onder de indruk geraakt van de bijzondere sprekers die ondanks de omstandigheden in eigen land opkomen voor hun rechten en de rechten van hun medemens en zowel hun verhaal als hun strijd hebben willen delen met onze studenten.

Jessica van Santen

Over Honours Human Rights

Het traject Honours Human Rights is een samenwerking tussen het Honoursprogramma van Hogeschool Leiden en het Access to Justice-LAB van het Lectoraat Recht & Rechtvaardigheid. Vanuit het werkveld hebben onder andere Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Justice and Peace geholpen bij de totstandkoming van het inhoudelijk programma. Binnen het traject verdiepen studenten zich vanuit verschillende perspectieven in mensenrechten. Zij volgen bijeenkomsten en werken in kleine groepen aan vraagstukken en organiseren met medestudenten, docenten en het Lectoraat Recht & Rechtvaardigheid verschillende bijeenkomsten. De vraagstukken hebben betrekking op actuele thema's uit het werkveld. 

Meer weten?

Volg de ontwikkelingen op de pagina van het Honoursprogramma. Ben jij student bij Hogeschool Leiden en lijkt het jou interessant om deel te nemen? In februari 2021 start het traject Honours Human Rights voor de tweede keer. Je kunt je nog aanmelden tot 11 februari 2021 via [email protected].

Meer informatie vind je op de Sharepointpagina's van Honours (toegankelijk met je account van Hogeschool Leiden).