Hogeschool Leiden

Over

Thema

Hogeschool Leiden kent eerste microcredential toe

Voor het eerst heeft Hogeschool Leiden een microcredential toegekend. Het landelijk erkend digitaal certificaat is behaald door een werkend professional voor de onderwijsmodule Machine Learning.

De module maakt deel uit van de pre-master Digital Forensics binnen de faculteit Science & Technology.

Hogeschool Leiden
Maria Plug (manager CBD) en Marja Krosenbrink (onderwijsmanager Digital Forensics)

Het is belangrijk dat professionals die al aan het werk zijn, zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. Dat is belangrijk voor hun eigen ontwikkeling maar ook voor de vraag naar goed opgeleide professionals vanuit de samenleving. Een baan is vaak lastig te combineren met een volledige bachelor- of masteropleiding. Hogeschool Leiden biedt daarom steeds meer flexibel onderwijs aan, zodat het mogelijk is om kleinere onderwijseenheden te volgen en daarmee bij- of om te scholen. De hogeschool doet samen met 31 andere onderwijsinstellingen mee aan de landelijke pilot microcredentials. De digitale certificaten worden toegekend zodra een professional de betreffende onderwijseenheid met succes heeft afgerond. 

Microcredentials bevatten – in tegenstelling tot reguliere papieren certificaten – onder meer informatie over de studielast, een indicatie van het niveau van de onderwijseenheid en een omschrijving van wat de professional heeft geleerd. De digitale certificaten worden landelijk erkend, staan voor hoogwaardig kwalitatief onderwijs en zijn ook voor werkgevers en onderwijsinstellingen inzichtelijk en makkelijk te verifiëren. 

Digital Forensics en Human Resource Management

Op dit moment biedt Hogeschool Leiden microcredentials aan binnen de vakgebieden Digital Forensics en Human Resource Management. 'Van werkende professionals wordt verwacht dat zij blijven meeveranderen. Door als hogeschool het volgen van kleine stukken geaccrediteerd onderwijs mogelijk te maken, gaat dat mensen helpen om bij te blijven', zegt Maria Plug. 'Zo kun je gericht onderwijseenheden uitkiezen die passen bij de ontwikkeling die jij voor ogen hebt.' Maria is manager van het Centrum Bioscience en Diagnostiek (CBD) van Hogeschool Leiden en is betrokken bij de implementatie van de pilot microcredentials binnen de hogeschool. 

‘Vanzelfsprekend ben ik meer te weten gekomen over machine learning’, zegt de werkende professional aan wie de eerste microcredential is toegekend. ‘Doordat het nu als een microcredential is vastgelegd, geeft het duidelijk aan dat je beschikt over de competenties die vanuit deze module van je verwacht worden.’ Met het behalen van het digitale certificaat voldoet deze professional nu aan alle toelatingseisen voor de nieuwe deeltijd masteropleiding Digital Forensics, waar hij inmiddels mee begonnen is. Ook van deze nieuwe masteropleiding worden modules als losse cursussen aangeboden waar microcredentials voor uitgereikt worden. 

‘Een goede ontwikkeling’

‘Met microcredentials kunnen we de kwaliteit van het onderwijs borgen, ook voor de werkende professional. Dat is een goede ontwikkeling', zegt Angelien Sanderman, voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool Leiden. Het aanbod van microcredentials sluit naadloos aan op de ambitie van de hogeschool om een ‘Leven Lang Ontwikkelen’ bij Hogeschool Leiden mogelijk te maken. 

Meer informatie over microcredentials en het volledige aanbod bij Hogeschool Leiden is te vinden op de pagina: Microcredentials: flexibel, stapelbaar onderwijs