Hogeschool Leiden

Over

Thema

Hogeschool Leiden gaat voor open access publiceren

15 februari 2018 - Hoe bereik je zoveel mogelijk mensen met de resultaten van je onderzoek? Door die resultaten zo vrij mogelijk te delen. Daarom zet Hogeschool Leiden vanaf nu in op het open access publiceren van alle onderzoeksresultaten.

Dit geeft bijvoorbeeld het onderwijs vrije toegang tot onze eigen onderzoekspublicaties. Afgelopen dinsdag werd tijdens een bijeenkomst over onderzoek bij Hogeschool Leiden de ‘Routekaart open access publiceren’ feestelijk in gebruik genomen. 

Open access is de wereldwijde trend om onderzoekspublicaties gratis online toegankelijk te maken. Dat levert veel voordelen op. Bijvoorbeeld omdat het onderwijs niet meer hoeft te betalen voor artikelen die door onze eigen lectoren en onderzoekers worden geschreven. Ook geven we de kennis die we bij Hogeschool Leiden ontwikkelen op deze manier direct terug aan de maatschappij en de beroepspraktijk. Een medisch onderzoek is zo ook voor een patiëntenvereniging vrij toegankelijk en een basisschoolleraar kan zelf zijn weg vinden in resultaten van ons onderzoek naar onderwijs. Het maakt het onderzoek beter zichtbaar en vindbaar.

Wie open access wil publiceren kan terecht op de nieuwe site hsleiden.nl/openaccess. Daar is alles te vinden wat je nodig hebt om zelf ermee aan de slag te gaan.