Hogeschool Leiden

Over

Thema

HBO-Rechtendag in teken van positionering hbo-jurist

14 december 2022 - Hogeschool Leiden organiseerde samen met de HAN de jaarlijkse HBO-Rechtendag. Ruim 200 collega’s spraken over de positionering van de hbo-jurist in het werkveld. Een onderwerp dat hoog op de onderwijsprioriteitenlijst moet staan.

In een snel veranderende samenleving is het relevant om na te denken over waar onze afstudeerders terecht komen en vooral ook of onze onderwijsprogramma’s aansluiten op deze werkgevers. Arnt Mein, lector Legal Management bij Hogeschool Amsterdam, presenteerde een recent arbeidsmarktonderzoek waaruit bleek de arbeidsmarktomstandigheden voor afgestuurde hbo-juristen goed zijn.! De arbeidsmarkt biedt genoeg ruimte en kansen voor hen en door in onze onderwijsprogramma’s het werkveld te betrekken (denk aan ontwikkelingen op het gebied van Legal Tech en Legal Design) kunnen we ervoor zorgen dat dit zo blijft.

Alumni aan het woord

Vervolgens keken Nathalie Hanssen (docent HL), Nick Valk (student HAN) en lector Gerdo Kuiper (HL) waar alumni van beide hogescholen terechtkwamen. Door gesprekken met alumni werd het beeld van lector Mein bevestigd. Alumni herkende zichzelf in het beeld dat is geschetst en voelden zich voldoende voorbereid op de arbeidsmarkt. Daarnaast gaven zij aan dat dat ook het belang van soft skills (denk aan onderhandelen of adviesgesprekken met cliënten) niet dient te worden vergeten in onze onderwijsprogramma’s.

Arnt Mein collegezaal presentatie
Arnt Mein presenteert zijn onderzoek

Vernieuwde inzichten

Met vernieuwde inzichten gingen docenten uiteraard ook zelf aan de slag. Collega docenten verzorgden workshops binnen de thema’s ‘Weten versus Doen’, ‘Traditie versus Innovatie’, ‘Nationaal versus Internationaal’ en ‘Didactiek’. Docent Marcel Heijneman (HL) keek in zijn workshop in de sociale advocatuur en gaf docent-onderzoeker HL Willemijn Hirzalla-Leenhouts in haar workshop tools mee om iedere student te voorzien van waardevolle internationale ervaring.  

Een geslaagde dag

Al met al een geslaagde editie van de HBO-Rechtendag, waarbij de opleidingen met nieuwe kennis en informatie aan de slag kunnen om de curricula nog beter op het werkveld aan te laten sluiten. Namens de opleiding HBO-Rechten van Hogeschool Leiden waren Guillaume Swemmelaar, Nathalie Hanssen, Scarlett Hicks, Ronja Grundeken, Marcel Heijneman, Janneke van de Vorstenbosch en Thomas Uittenbogaard betrokken. Zij bedanken de HAN voor de prettige samenwerking waar nog lang de vruchten van geplukt kunnen worden.  

Over de opleiding HBO-Rechten

Tijdens de opleiding HBO-Rechten van Hogeschool Leiden leren studenten alles over het juridische vak. Ze verdiepen zich onder andere in Nederlandse en Europese wetten en regels, leren juridische vraagstukken op te lossen en worden getraind in het adviseren van cliënten. De opleiding heeft aandacht voor de sociologische kant van het vakgebied en daagt studenten uit om na te denken over thema’s zoals diversiteit en inclusie.

Lees meer over de opleiding HBO-Rechten.