Hogeschool Leiden

Over

Thema

Eerstejaarsstudenten HBO-Rechten speeddaten met experts uit het vakgebied recht

12 oktober 2021 - Tijdens de aftrap van het project 'kennismaking met het recht' verdiepen zo'n 400 eerstejaarsstudenten en 25 docenten van de opleiding HBO-Rechten zich in het beroepenveld.

Studenten gaan tijdens een speeddate in gesprek met een van de 33 experts uit het vakgebied. Daarnaast richt het project zich op de sociologische kant van het vakgebied. Het project leert studenten meer over diversiteit, culturen, normen en waarden en verschillende perspectieven om zo goed mogelijk de context van het vak recht te begrijpen.

Veilige en vertrouwde omgeving creëren

Siham Ammal, adviseur diversiteit en inclusie bij Leeuwendaal, spreekt tijdens de kick-off over referentiekaders en (onbewuste) vooroordelen en de meerwaarde van diversiteit. Hierbij richt zij zich tot cultuur, normen, waarden, de factoren die invloed hebben op ons gedrag waardoor wij een oordeel klaar hebben over de ander. Siham helpt de studenten om open te staan voor oprechte interesse in de ander om vooroordelen te voorkomen. Dit allemaal voor een veilige, inclusieve en diverse (werk)omgeving en om cliënten, waar de rechtenstudenten in de toekomst mee te maken krijgen, beter te begrijpen.    

"Blijf oprecht nieuwsgierig naar de ander en voer open gesprekken. Ook de niet leuke gesprekken. Gesprekken die hard nodig zijn om je besluitvorming als jurist eerlijk te laten verlopen. Alleen dan creëer je een omgeving van vertrouwen en veiligheid. Een omgeving waarin je groeit, fouten mag maken en samen verder kan komen", schrijft Siham over de bijeenkomst. "Nieuwsgierigheid is het wapen om verbinding te maken met elkaar. We leven in een diverse samenleving, dus we hebben de mogelijkheid om in contact te komen met verschillende mensen en zo culturele empathie te creëren."

Siham Ammal | adviseur diversiteit en inclusie bij Leeuwendaal
Siham Ammal | adviseur diversiteit en inclusie bij Leeuwendaal

De reacties op het verhaal van Siham Ammal waren positief. "Ik vond het fantastisch. We hebben veel positieve reacties ontvangen van onze studenten. Veel van hen herkennen zich in haar verhaal. Dat was erg mooi om te zien. Ze was echt een voorbeeld voor veel en goed om haar geluid te laten horen", vertelt Guillaume Swemmelaar van de opleiding HBO-Rechten.

Speeddaten met experts

Studenten konden tijdens een speeddate in gesprek met een van de 33 experts uit het beroepenveld om kennis te maken met het beroepenveld. De groep bestond uit advocaten, leden van de geschillencommissie, rechtbank en DAS Rechtsbijstand. Tijdens de speeddates ging het onder andere over huidige werkzaamheden, werkdruk, hoe een dag van een professional uitziet, doorgroeimogelijkheden en stageplekken.

Over de opleiding HBO-Rechten

Tijdens de opleiding HBO-Rechten van Hogeschool Leiden leren studenten alles over het juridische vak. Ze verdiepen zich onder andere in Nederlandse en Europese wetten en regels, leren juridische vraagstukken op te lossen en worden getraind in het adviseren van cliënten. De opleiding heeft aandacht voor de sociologische kant van het vakgebied en daagt studenten uit om na te denken over thema’s zoals diversiteit en inclusie.

Lees meer over de opleiding HBO-Rechten