Welkom op Hogeschool Leiden

Over

Thema

Banenruil rechtbank en Hogeschool Leiden

24 maart 2019 - Juridisch medewerkers van rechtbank Noord-Holland krijgen de mogelijkheid gedurende een halfjaar of een jaar van baan te ruilen met docenten HBO-Rechten van Hogeschool Leiden.

Een uitwisseling die aan beide kanten moet zorgen voor nieuwe inzichten en inspiratie. Onderwijsmanager Ruby Fasten (HBO-Rechten) van Hogeschool Leiden:

"Veel van onze docenten hebben eerst in de praktijk gewerkt. Door deze uitwisseling kunnen ze opnieuw een tijdje aan de slag in het werkveld. Tegelijk kunnen de juridisch medewerkers van de rechtbank in Haarlem kennismaken met het vak van docent op een HBO-opleiding Rechten. De student profiteert dubbel van deze 'banenruil': zij krijgen les van rechtbankmedewerkers en krijgen na de uitwisseling docenten terug met de meest actuele praktijkervaring."

Ruby Fasten

Steeds meer wetten en regels

HBO-Rechten is enerzijds een theoretische opleiding en anderzijds een klassieke beroepsopleiding. Ruby Fasten: "Het juridische beroep is in beweging. Dit betekent meer werk voor HBO-juristen. De arbeidsmarkt voor onze juristen is gunstig. We laten onze studenten vanaf het eerste jaar kennismaken met het brede beroepenveld. We werken nauw samen met allerlei centrale en decentrale overheden, bedrijven en organisaties die ons adviseren over ons opleidingsprogramma. Zo geven we onze studenten de kennis en vaardigheden mee waar het beroepenveld om vraagt. Wij willen daarin voorop lopen.”

Aansluiting onderwijs en praktijk

Het idee van een werk- en kennisuitwisseling tussen docenten en juridisch medewerkers is ook in die context ontstaan. Karin Wieling werkt als projectleider talentontwikkeling juridische ondersteuning bij rechtbank Noord-Holland en is één van de praktijkexperts die Hogeschool Leiden adviseert over het onderwijsprogramma voor HBO-Rechten.

"Via stages en afstudeerders laten we studenten al kennismaken met onze beroepspraktijk. Het leek ons mooi docenten ook die kans te geven. Tegelijk kunnen juridisch medewerkers zo ervaren hoe het is om docent te zijn. Deze kennisdeling is niet alleen voor onze medewerkers en docenten inspirerend en nuttig, maar draagt ook bij aan een nog betere aansluiting tussen onderwijs en praktijk."

Karin Wieling

De eerste banenruil gaat in september van start.