Links: Katja in Tokyo met de Olympische ringen. Rechts: Katja in beach volleybal kleding

Over

Thema

Studie en topsport: meedoen aan de Olympische Spelen

6 augustus 2021 - De Olympische Spelen zijn in volle gang en Katja, student Fysiotherapie en professioneel beach volleybalster, vertelde tussen haar trainingen en wedstrijden in Tokyo door hoe het was om daar te zijn.

"Ik en mijn beach volleybal-partner Raïsa spelen nu twee jaar samen. Tot vorig jaar augustus waren wij het derde team van Nederland. Er mogen per land maar twee teams naar de Olympische Spelen gaan. We ging om de reden eigenlijk volledig voor de Spelen in Parijs in 2024."

Links: Katja. Rechts: Raïsa
Katja en haar partner Raïsa na een overwinning

Spannendste wedstrijd uit mijn leven

"Toen ging opeens het tweede team van Nederland uit elkaar en kregen wij te horen dat wij misschien nog een kans maakte om naar Tokyo te gaan. Door omstandigheden door het coronavirus hadden we nog helemaal niet internationaal gespeeld, dat gebeurde pas afgelopen februari. Het was echt een hele spannende strijd om onze plek naar Tokyo te behalen. De laatste play-off die we moesten spelen tegen een ander Nederlands team, dat moest bepalen wie er mocht gaan, was echt de spannendste wedstrijd uit mijn leven. Als we die verloren hadden, dan was alles echt helemaal weg. Het voelde heel onwerkelijk toen we wonnen. In een paar weken tijd ging het van niets naar een plek hier op de Olympische Spelen."

Katja in Tokyo met de Olympische Ringen
Katja in Tokyo

"Het is heel bijzonder om hier in Tokyo met alle sporters samen te zijn. We zitten in één groot gebouw met team Nederland, met mensen die je normaal gesproken alleen op tv hebt gezien. Verder kunnen we ook in het dorp zelf rondlopen en daar zie je ook allemaal atleten van over de hele wereld. Dat is echt heel vet."

Praktijkstage bij een revalidatiecentrum

"Vlak voordat de Olympische Spelen kwamen, zou ik eigenlijk gaan beginnen met het regelen van een stage voor mijn opleiding. Maar toen begon opeens de hele rollercoaster. Als ik terug ben, dan wil ik met de opleiding en hogeschool overleggen wat de mogelijkheden zijn. In september is het sportseizoen afgelopen en dan wil ik zoveel mogelijk uren gaan maken voor mijn praktijkstages. Stagelopen bij een revalidatiecentrum lijkt me heel erg leuk. Vooral het snelle herstel dat je hopelijk bij mensen gaat zien, lijkt me leuk. Dat je ziet dat patiënten vooruitgaan en weer dingen kunnen gaan doen die ze heel graag willen. Veel patiënten moeten na een operatie namelijk weer starten bij nul. Dat je dat dan elke week ziet verbeteren, dat lijkt me wel cool."

Meer weten

Wil je weten hoe Katja topsport en studie combineert? Lees het verhaal van Katja. Of lees meer over de Opleiding tot Fysiotherapeut van Hogeschool Leiden.