Foodlab Leiden tijdens het Weekend van de Wetenschap

Over

Thema

Foodlab opende deuren voor jonge onderzoekers

7 oktober 2019 - Tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 5 oktober was het Foodlab open voor publiek. Een evenement bedoeld om iedereen, jong en oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie.

Deze eerste deelname aan het Weekend van de Wetenschap werd drukbezocht door kinderen, ouders en andere geïnteresseerden. Studenten en docenten van de faculteit Science & Technology van Hogeschool Leiden gaven met veel enthousiasme instructies en uitleg over de wetenschap achter de verschillende experimenten die te doen waren. 

Smaakpapillen tellen en drakenstoom blazen

Deelnemers konden de echte kleur van M&M’s ontdekken, testen welke geuren hun neus kan onderscheiden, elkaars smaakpapillen tellen, drakenstoom uitblazen, aardbeien explosies creëren en leren hoe al je zintuigen belangrijk zijn bij smaakbepaling. Jongeren vanaf 18 jaar kregen een lesje bierbrouwen van Jasper van den Heuvel (beheerder Foodlab). Angelic van der Aar, consultant bij het Foodlab, nam het publiek mee in de bijzondere wereld van smaak en (onbewuste) beïnvloeding, tijdens een interactieve lezing waarbij veel kon worden geproefd en gelachen.

Foodlab Leiden - Weekend van de Wetenschap

In de media

Leiden Sleutelstad schreef een artikel over het Foodlab tijdens het Weekend van de Wetenschap. Ook het Leidsch Dagblad publiceerde een artikel (betaald) over de diverse events tijdens Weekend van de Wetenschap op het Leiden Bio Science Park, met een leuk citaat uit het Foodlab:

Danny Dukers - consultant Foodlab Leiden

“Wat is er nou leuker dan kinderen te leren proeven en ruiken en te laten zien hoe je hersenen voor de gek kunnen worden gehouden?”, lacht Danny Dukers breed in de keuken van het lab. Achter hem stopt een meisje een klont bevroren appelsap, eiwit en matcha thee in haar mond, afkomstig uit een bak vloeibare stikstof van 196 graden onder nul. Onmiddellijk stoomt er een witte rookpluim uit haar mond, ze is al net zo verbaasd als haar ouders. “Prachtig toch? We noemen het dragon foam. Je moet het zo ook maar eens proberen, een echte smaakexplosie. Dat is wat wij hier doen: we experimenteren met smaken en geuren en dat willen we laten zien.”

Danny Dukers - consultant Foodlab Leiden

Volg Foodlab Leiden ook op Instagram en Facebook.