Victor Mids opent de EL CID 2020

Over

Thema

Victor Mids opent Online Introductiedag

14 augustus 2020 - Afgelopen dinsdag opende Victor Mids de Online Introductiedag met een digitale show voor alle nieuwe studenten van Hogeschool Leiden. Tijdens zijn act vertelde hij meer over zijn loopbaan en keuzes.

Waar normaal gesproken de voortuin binnenstroomt met studenten en F0.015 afgeladen is voor de openingsact van de EL CID, stond het gebouw er nu wat verlaten bij. In een lege zaal laat Victor Mids, illusionist bekend van het tv-programma Mindf*ck, voor een camera zijn magie los. Zes studenten hadden het geluk om online interactief deel te nemen aan de show en Victor achteraf op gepaste afstand te ontmoeten. Wat deze digitale show misschien nog wel meer bijzonder maakte, waren de reacties van deze studenten die op het grote scherm te zien waren.

Foto Victor Mids tijdens de digitale show EL CID 2020

Tijdens zijn show deelde Victor zijn persoonlijke verhaal: als kind was hij al dol op illusionisme en, als student vond hij de link tussen zijn passie en de wetenschap. “Toen ik Geneeskunde ging studeren was illusionisme meer een hobby van mij. Ik had nooit bedacht dat ik goochelaar wilde worden, maar tijdens mijn opleiding kreeg ik college over neurologie waarbij een professor een paar optische illusies liet zien. Ik realiseerde mij ineens: dit zijn de plaatjes die ik al mijn hele leven bekijk! Ik was als klein jongetje al met goocheldozen en boeken in de bieb bezig. Toen klikte het voor mij: ik vind geneeskunde tof én ik vind illusionisme tof, kan ik dat niet naar elkaar toetrekken?  Dit ben ik neuro magic gaan noemen en dat is het eerste zaadje van Mindf*ck geweest.''

Foto Victor Mids voor de camera EL CID 2020

Zijn studie heeft Victor vervolgens gewoon afgemaakt. Hij vertelt verder: “Je denkt natuurlijk niet ineens na het zien van wat optische illusies in een college: nou, dit wordt het. Ik wist überhaupt niet of mijn idee van Mindf*ck ging aanslaan, dus voor heel lang wilde ik alsnog arts worden met illusionisme als zijproject. Alleen is dat zijproject op een gegeven moment zo ontspoord dat ik geen tijd meer had om praktiserend arts te zijn.” 

Foto Victor Mids en zes studenten op groot scherm tijdens EL CID 2021

Tijdens onze studies groeiden we allebei in onze expertises en besloten we om goochelen sexy te maken en dit uitte zich in een televisieprogramma waarin we het goochelen stoerder en moderner neerzetten.

Victor

Hij neemt ons mee verder door zijn loopbaan: “Een belangrijke schakel voor mij is een vriend die de filmacademie heeft gedaan. Wij kennen elkaar van de middelbare school en waren toen altijd al in de pauze samen aan het goochelen. Dat was op dat moment nog een niche, want goochelen was toen nog helemaal niet sexy. Tijdens onze studies groeiden we allebei in onze expertises en besloten we om goochelen sexy te maken en dit uitte zich in een televisieprogramma waarin we het goochelen stoerder en moderner neerzetten. Zo is het begonnen. We hebben een pilot gemaakt, op het bureau van AVROTROS neergelegd en binnen een paar weken kregen we het belletje. Ik wist toen: dit moment gaat alles veranderen.”

Foto Victor Mids met kaarten EL CID 2020

Zijn tip aan studenten? “Je hebt altijd de vaste kaders van jouw studie, maar probeer binnen die gebaande paden iets van jezelf toe te voegen. Dat kan echt van alles zijn. Meestal zijn dat hobby’s of passies. Heb je nog niet echt een idee? Kijk dan eens naar wat je doet als je een dag vrij hebt. Wat is daar de oorsprong van? Waar ben je goed in en wat vind je leuk? Probeer dat dan vervolgens te verweven in jouw opleiding, net zoals ik dat heb gedaan.” 

Mijn experimenten laten zien hoe gevoelig we zijn voor invloeden van buitenaf. Het is goed om je daar bewust van te zijn, zeker tijdens jouw studententijd.

Victor

Hij voegt toe: “Mijn experimenten laten zien hoe gevoelig we zijn voor invloeden van buitenaf. Het is goed om je daar bewust van te zijn, zeker tijdens jouw studententijd. Sta er vooral voor open om te ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt en wat niet. En wees je ervan bewust dat het brein tot meer in staat is dan dat je denkt.”  

Foto Victor Mids en zes studenten tijdens een ontmoeting EL CID 2020

Meer weten?

Ben je benieuwd naar het verdere verloop van deze dag? Houd dan onze Instagrampagina in de gaten voor een recap.