Hogeschool Leiden

Over

Thema

Een boeiend profielwerkstuk is in potentie een goed werkstuk

4 maart 2020 - Intrinsieke motivatie en begin altijd bij het einde. Dat zijn de ingrediënten voor een goed profielwerkstuk bleek op 4 maart tijdens de Profielwerkstukmarkt op Hogeschool Leiden.

Tijdens de markt gingen zo’n 150 scholieren van diverse middelbare scholen in de Leidse regio in gesprek met diverse experts om zo inspiratie op te doen voor het schrijven van een goed profielwerkstuk. De organisatie was in handen van de Leidse Aanpak voor Talent Ontwikkeling (LATO). Aan het einde van de middag maakte wethouder van Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën Paul Dirkse de winnaars van de beste profielwerkstukken bekend.

Winnaars

Bij de vwo’ers was de jury het meest onder de indruk van Jikke Bleijerveld en Marin van der Meer van het Bonaventura Mariënpoel. Jikke en Marin deden onderzoek naar het effect van schoolsystemen op de motivatie van leerlingen. Zij vergeleken Agora met andere schoolsystemen. Bij de havisten kwamen Mees van Dijk en Julia Vletter van het Rijnlands Lyceum als winnaars uit de bus. Hun profielwerkstuk ging over het Leiden400 jaar en waarom het belangrijk is voor jongeren om Samen Inclusief te Herdenken.

Zowel de havisten als vwo’ers benadrukten hoe belangrijk het is dat je iets kiest wat je aanspreekt. Dat hoeft niet iets te zijn wat voor de hand ligt; als het je maar prikkelt en uitnodigt om op onderzoek uit te gaan.

Hogeschool Leiden

Experts aan het woord

En wat vonden de experts zelf van de markt? Sandya Lachmansingh, onderwijskundige van de faculteit Management & Bedrijf (Hogeschool Leiden), ziet een duidelijke meerwaarde.

"Ik ben projectleider bij de ontwikkeling van ons PRE-CONNECT-programma. Deze markt past goed binnen het idee van een betere studievoorlichting en binding met onze toekomstige studenten. Dit is wat mij betreft dé plek om studiekiezer te spreken. Persoonlijke gesprekken en gerichte adviezen maken het verschil.”

Sandya Lachmansingh

Sandya Lachmansingh - onderwijskundige faculteit Management & Bedrijf
Sandya Lachmansingh - onderwijskundige faculteit Management & Bedrijf

Lies Lokkerbol is als projectleider van Care2Care belast met het slaan van een brug tussen het zorgonderwijs en de arbeidsmarkt.

“Het is belangrijk dat jongeren een goed beeld hebben van de zorg en de vraagstukken die op dit moment spelen. Onbekend maakt onbemind; het imago van de sector is niet altijd even sterk of strookt niet met de werkelijkheid. Gelukkig merk ik dat jongeren open-minded zijn en echt op zoek gaan naar een toekomstig beroep dat hen boeit. Het is belangrijk dat onderwijs en arbeidsmarkt dit goed in beeld hebben.”

Lies Lokkerbol

Lies Lokkerbol - projectleider van Care2Care
Lies Lokkerbol - projectleider van Care2Care

Ook het COC Leiden was gisteren vertegenwoordigd. Juul van den Berg benadrukt nog maar eens het belang van goede voorlichting.

“Wist je dat COC staat voor Cultureel Ontmoetingscentrum? En dat we in het geheim zijn opgericht in een tijd dat homofilie nog strafbaar was? Je kunt het je niet meer voorstellen, maar het is belangrijk dat we dit blijven herhalen. En neem de afkorting LHBT+ [red; Engels voor ‘lesbian, gay, bisexual and transgender plus]. Daar kun je alle kanten mee op. Is homofilie nature of nurture? En hoe zit het met transgender en een vak als biologie? Leerlingen zijn echt geïnteresseerd en hebben een mening. Mooi om te zien!” 

Juul van den Berg

Lees meer over de PWS-markt 2020