PET-flessen

Over

Thema

Hogeschool Leiden doneert opbrengst PET-flessen aan het goede doel

21 maart 2022 - Een aantal weken lang konden studenten en medewerkers stemmen op een goed doel, waaraan de hogeschool het statiegeld op ingeleverde PET-flesjes kan doneren. De winnaar is geworden: The Plastic Soup Foundation.

Tegenwoordig zit er op PET-flesjes ook statiegeld. Omdat Hogeschool Leiden geen contant geld in kas heeft, krijg je op onze locaties geen statiegeld terug. Helaas kunnen we dit bedrag ook niet verrekenen met andere aankopen die je doet. Daarom hebben Hogeschool Leiden en cateraar Eurest een mooie oplossing bedacht: de PET-man. In het hoofdgebouw aan de Zernikedreef staat een container in de vorm van een grote fles, waar iedereen zijn petflesjes in kunnen leveren. Het statiegeld wordt gedoneerd aan een goed doel. 

PET-man waar je plastic flesjes kunt inleveren voor het goede doel

"Met deze mooie actie geven we hopelijk het goede voorbeeld aan andere organisaties. Op een ludieke manier vragen we onze studenten en medewerkers om hun PET-flessen in te leveren en daarmee hun statiegeld te doneren aan een goed doel. Een goed doel dat ze bovendien zelf mogen kiezen door hun stem uit te brengen. Zowel in het onderwijs en onderzoek als binnen de bedrijfsvoering van Hogeschool Leiden stimuleren we duurzame ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid. Door aandacht te besteden aan het evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen, bereiden we onze studenten voor op hun toekomst. Op die manier ontdekken ze niet alleen hoe om te gaan met alle veranderingen die op hen afkomen, maar hebben ze straks ook de competenties in huis om zelf actief bij te dragen aan een betere toekomst", aldus Martin van Dam, vestigingsmanager van Eurest.

Goede doelen

Studenten en medewerkers van Hogeschool Leiden konden zelf bepalen naar welk goed doel de opbrengst dit jaar gaat door te stemmen. Dit jaar kon gekozen worden voor vier verschillende goede doelen. 

Dierenasiel Leiden
Dierentehuis Stevenshage vangt zwerf- en afstandsdieren op, afkomstig uit de gemeenten Kaag en Braassem, Katwijk (Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg), Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Teylingen (Sassenheim, Voorhout en Warmond), Voorschoten en Zoeterwoude. 

Stichting Duinbehoud 
Duinbehoud is dé onafhankelijke stichting voor bescherming van de kust. In belang van de natuur en mensen die daarvan willen genieten. Samen met donateurs, vrijwilligers en andere organisaties bundelen zij de krachten om problemen in het duingebied op deskundige wijze op te lossen. 

Stichting Kinderhulp
Elk kind verdient een jeugd zonder zorgen. Gelijk te zijn, aan vriendjes of vriendinnetjes. Ook een fiets, eens nieuwe kleren. Eindelijk een dagje uit, een nieuw dekbed of tóch een cadeautje van de Sint. Kinderhulp is er voor alle kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die in armoede opgroeien. 

The Plastic Soup Foundation
De Plastic Soup Foundation richt zich met haar werk op de relatie tussen plastic en de menselijke gezondheid. Hun campagnes op het terrein van microplastics en de strijd tegen plasticafval staan daar direct mee in verband. Educatie vormt vanzelfsprekend een belangrijke pijler in alles wat zij doen, want kinderen zijn de toekomst. 

De winnaar

Dit jaar werden de meeste stemmen uitgebracht op The Plastic Soup Foundation, een stichting die zich wereldwijd met succes inzet voor het schoonmaken van onze oceanen. Een mooie en belangrijke keuze die goed past binnen het duurzaamheidsbeleid van Hogeschool Leiden.

Duurzame hogeschool

Lees meer over duurzaam onderwijs, duurzaam onderzoek en duurzame bedrijfsvoering op de pagina Duurzaamheid.