Duurzame hogeschool in beeld

Over

Thema

Asito en Hogeschool Leiden samen op weg naar zero waste

11 februari 2021 - Voor Hogeschool Leiden is het verminderen van afval – en duurzaamheid in het algemeen – een belangrijk speerpunt. Samen met partner Asito zet het Facilitair Bedrijf in op het reduceren van afval.

In 2020 is de eerste stap gezet door het plaatsen van afvalscheidingsbakken in de gangen van onze gebouwen. Zo kunnen we het afval beter scheiden, recyclen en uiteindelijk het restafval reduceren.

Producten zonder verpakking

Een mooie vervolgstap is om te voorkomen dat afval de hogeschool binnenkomt. De schoonmaakdienst heeft de handschoen opgepakt en samen met hun logistieke centrum gekeken hoe zij producten zonder omverpakking kunnen leveren. Onlangs heeft de hogeschool de eerste levering met minimale verpakking ontvangen, waarbij de veiligheid van het vervoer is gewaarborgd. De laatste verpakking is verwijderd door de logistieke medewerkers van Asito en geretourneerd naar het logistieke centrum. 

Zero waste

Doordat deze extra verpakking niet de hogeschool binnenkomt en daarmee dus niet verwerkt hoeft te worden, verminderen we de afvalstromen ter plaatse. Alleen deze levering al bespaart Hogeschool Leiden drie kilo karton en drie kilo plastic; op jaarbasis is dit 36 kilo karton en 10 kilo plastic. Een mooie eerste stap naar het verminderen van afvalstromen.

Duurzaamheid en duurzaam handelen staat hoog op de agenda binnen het Facilitair Bedrijf. De eerste van de 7 strategische doelstellingen van het Facilitair Bedrijf is daarom niet voor niets de volgende: onze bedrijfsvoering is duurzaam, wij ondersteunen en stimuleren duurzaam gedrag van student, medewerker en leverancier en staan voor diversiteit en inclusie.

Duurzame hogeschool

Lees meer over duurzaam onderwijs, duurzaam onderzoek en duurzame bedrijfsvoering op de pagina Duurzaamheid.