Opening LivingLAB Circulaire Leefomgeving

Over

Thema

Lectoraat Duurzaam & Circulair Ondernemen opent LivingLAB Circulaire Leefomgeving

9 september 2021 - Tijdens de kick-off zijn de deelnemers van het nieuwe LivingLAB Circulaire Leefomgeving bijeengekomen om te inspireren en vooruit te kijken. Onderdeel van de opening was een rondleiding in het circulaire gebouw van Biopartner 5.

Het lectoraat Duurzaam & Circulair ondernemen van Julia Planko bestaat pas sinds maart van dit jaar (2021), maar nu al is het eerste LivingLAB opgezet. Tijdens de feestelijke kick-off hebben de deelnemers en partners van het LivingLAB Circulaire Leefomgeving de richting van de onderzoeken en vraagstukken bepaald. In de aankomende periode gaan zij zich richten op het inzetten van de gezamenlijke kennis van de partners om -circulaire projecten en onderzoeken te realiseren.

Opening LivingLAB Circulaire Leefomgeving | Janneke van de Vorstenbosch - coördinator LivingLAB
Janneke van de Vorstenbosch | coördinator LivingLAB

Onder de partners is een grote diversiteit aan organisaties en expertisegebieden vertegenwoordigd: van gemeente en provincies, tot pioniers op het gebied van duurzaam en circulair bouwen, ervaringsdeskundige in duurzame en circulaire transities en experts in groene leefomgeving. De ambities van het LivingLAB zijn hoog: "Hoewel we pas net gestart zijn, heb ik positieve verwachtingen van de unieke samenwerking tussen alle partijen. Ook de startlocatie is zeer passend en geeft een goed beeld van de verschillende aspecten die we gezamenlijk gaan onderzoeken", aldus Aletta Martens (Hoek Groen).

Opening LivingLAB Circulaire Leefomgeving | rondleiding in het circulaire gebouw van Biopartner 5
Rondleiding in het circulaire gebouw van Biopartner 5

Als onderdeel van de kick-off kregen de deelnemers een rondleiding door het eerste circulaire gebouw van Leiden. Zij werden door het gebouw geleid door Thijs de Kleer, oprichter van Biopartner 5. Het gebouw is demontabel gebouwd met onder andere vrijgekomen materialen van andere gebouwen. Door het werken met groen en rekening te houden met de dieren en planten in het gebied, is het gebouw natuurinclusief te noemen. Het gebouw ademt inspiratie, flexibiliteit en multi-inzetbaarheid.

Ook De Kleer is benieuwd naar de richting van het LivingLAB: "Het LivingLAB zie ik als een mooi experiment, dus ik ben heel nieuwsgierig naar de intenties en het vervolg. Ikzelf word gedreven door het verbeteren van de wereld door duurzaamheid en circulariteit met een 'niet lullen maar poetsen-mentaliteit'. Doen staat bij mij voorop en dat zie je terug in dit gebouw. Niet alles hoeft in één keer te lukken, maar als we de juiste richting op gaan ben ik tevreden."

Opening LivingLAB Circulaire Leefomgeving | Thijs de Kleer - oprichter van Biopartner 5
Thijs de Kleer | oprichter van Biopartner 5

Wat is een LivingLAB?

Een LivingLAB is zowel een fysieke locatie als een gezamenlijke aanpak, waarin verschillende partijen experimenteren, co-creëren en testen in een levensechte omgeving. Een LivingLAB biedt een leeromgeving en betrekt bewoners, burgers en gebruikers als mede-ontwikkelaar bij de projecten en onderzoeken. Het doel is om oplossingen aan te bieden die goed ingebed zijn in de praktijk. Binnen het LivingLab Circulaire Leefomgeving werken partners samen aan oplossingen voor vraagstukken en uitdagingen om de transitie te maken naar een circulaire samenleving. 

Over het lectoraat Duurzaam & Circulair Ondernemen

Het lectoraat Duurzaam & Circulair Ondernemen is het nieuwste lectoraat van het Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen. Sinds maart 2021 focust het lectoraat zich op maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheidsdoelstellingen, transitie naar een circulaire economie en sociale innovaties. Met partners uit het werkveld, zoals mkb’ers, de gemeente en non-profit organisaties voeren onze onderzoekers toegepast onderzoek uit, dat bijdraagt om maatschappelijke problemen op te lossen. De focus wordt daarbij gelegd op de rol van bedrijfsstrategieën, marketing en businessmodellen van producten en diensten die bijdragen aan een mens- en milieubewuste maatschappij.

Over lector Julia Planko

Het begrip duurzaamheid loopt als een rode draad door de carrière van Julia Planko. Al tijdens haar master International Economics onderzocht zij het verschijnsel duurzaam toerisme in Madagaskar. Daarna was zij als docent-onderzoeker verbonden aan verschillende hogescholen, waar zij zich bezighield met projecten en onderwijs op het gebied van duurzaam ondernemen. Haar PhD behaalde ze bij het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht op het onderwerp innovatie ecosystemen voor duurzaamheidstransities. Voor haar aanstelling als lector in maart 2021 heeft zij zich als senior onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam beziggehouden met het onderwerp duurzaamheidstransities. Haar onderzoek behelsde circulair bouwmateriaal, energiepositieve wijken, elektrische laadpalen, duurzaamheid in de textielsector, bio-based verpakkingen en vermindering van microplastics. 

Foto Lector Julia Planko
Julia Planko | lector Duurzaam & Circulair Ondernemen