Digitale vingerafdruk

Over

Thema

NFI leidt met Hogeschool Leiden studenten op om met zoekmachine Hansken te werken

12 mei 2021 - Hogeschool Leiden en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn overeengekomen dat studenten Forensisch ICT met ingang van het het studiejaar 2021-2022 gebruik leren maken van de zoekmachine Hansken.

Opsporingsdiensten in Nederland maken veelvuldig gebruik van de zoekmachine Hansken om digitale sporen snel inzichtelijk te maken.

Hans Henseler | lector Digital Forensics & E-Discovery

"Studenten hebben een groot voordeel wanneer ze tijdens hun studie vast kennis maken met hoe Hansken werkt."

Hans Henseler | lector Digital Forensics & E-Discovery

Digitale sporen snel inzichtelijk maken met zoekmachine Hansken 

Er bestaat bijna geen strafrechtelijk onderzoek meer zonder digitale sporen. De opsporingsdiensten in Nederland maken veelvuldig gebruik van de zoekmachine Hansken om digitale sporen snel inzichtelijk te maken. Ook buitenlandse opsporingsdiensten werken steeds vaker met Hansken. Daarom zijn Hogeschool Leiden en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) overeengekomen dat studenten van de opleiding Informatica gebruik leren maken van de zoekmachine. Met ingang van het studiejaar 2021-2022 zal Hansken een vast onderdeel zijn van de vakken die studenten Forensisch ICT volgen.

Groot voordeel 

De forensische zoekmachine wordt komende maand geïnstalleerd in het IoT Forensic Lab van de hogeschool, dat is gevestigd op de campus van 'The Hague Security Delta'. "Het is een win-win situatie," legt Hans Henseler, lector Digital Forensics & E-Discovery uit. Henseler werkt ook voor het NFI. "De kans is groot dat studenten later bij één van de opsporingsdiensten of het NFI gaan werken. Ze hebben een groot voordeel wanneer ze tijdens hun studie vast kennis maken met hoe Hansken werkt."

Erwin van Eijk, divisiehoofd bij de divisie Digitale en Biometrische Sporen (DBS) van het NFI, vult aan: "En het NFI profiteert op haar beurt van de kennis van studenten. Digitale ontwikkelingen gaan zó snel, dat het NFI Hansken niet alleen 'up to date' kan houden. Hansken moet steeds weer aansluiten op nieuwe ontwikkelingen. We kunnen daar de hulp van studenten goed bij gebruiken."

Lees verder op nfi.nl.

Meer weten

Lees meer over de opleiding Informatica, de richting Forensisch ICT en het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery.