Gala van Wetenschap en Samenleving 2022

Over

Thema

Lector Hans Henseler keynote speaker op Wetenschapsgala

17 maart 2022 - Lector Digital Forensics & E-Discovery Hans Henseler behoorde tot een select groepje wetenschappers dat afgelopen maandag het podium betrad tijdens het Gala van Wetenschap en Samenleving.

Daar vertelde hij onder andere over de mogelijkheden en uitdagingen op het gebied van digitale sporen bij misdaadbestrijding.

Leiden in plaats van Amsterdam 

Normaliter vindt jaarlijks een vergelijkbaar gala plaats in Amsterdam, maar vanwege Leiden2022 was er een speciale editie in de Leidse Stadsgehoorzaal georganiseerd. Presentatoren Jim Jansen van New Scientist en hoogleraar Wetenschapscommunicatie Ionica Smeets ontvingen tal van vooraanstaande wetenschappers, onder wie Nobelprijswinnaar Ben Feringa en hoogleraar en oud-minister Jet Bussemaker.

Van links naar rechts: Ionica Smeets, Hans Henseler en Jim Jansen
Van links naar rechts: Ionica Smeets, Hans Henseler en Jim Jansen

Tijdens een vraaggesprek met Jansen en Smeets vertelde Hanse Henseler wat zijn onderzoek precies inhoudt: "Simpel gezegd komen in mijn vakgebied de digitale wereld en misdaad samen. Als lector combineer ik het werk van rechercheur en techneut. Bij veel strafzaken speelt bewijs afkomstig van digitale hulpmiddelen als smartphones, laptops maar ook andere slimme apparaten die verbonden zijn met het IoT denk aan gps-trackers, stappentellers, apps etc. een steeds grotere rol. Het veiligstellen van die digitale sporen en het onderzoeken hiervan vraagt om gespecialiseerde technieken en aanpakken. De kennis en vaardigheden om digitale sporen te vinden en op een juiste manier te kunnen relateren aan een misdrijf wordt steeds specialistischer en moet continu 'meebewegen' met de criminele praktijk die dat ook doet."

Gala van Wetenschap en Samenleving 2022

Symposium E-Discovery 2022 

Een dag later, op dinsdag 15 maart, organiseerde Henselers lectoraat op Hogeschool Leiden het Symposium E-Discovery, wat dit jaar als thema 'Digitaal bewijs en Ondermijning' had.