Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Update coronavirus: beperkt fysiek onderwijs

20 april 2021 - Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, volgt de hogeschool de aanwijzingen en maatregelen van de overheid. Bekijk de laatste updates.

Update 20 april 2021

Tijdens de persconferentie van dinsdagavond hebben premier Rutte en minister De Jonge bevestigd dat hogescholen en universiteiten vanaf 26 april weer beperkt fysiek onderwijs kunnen geven. Wij keren hiermee terug naar de situatie zoals deze tussen september en december 2020 bestond: een deel van het onderwijs kan fysiek plaatsvinden, de rest zal online worden verzorgd. Lees meer

Update 15 april 2021

Tijdens de persconferentie van dinsdagavond konden premier Rutte en minister De Jonge helaas niet bevestigen dat er vanaf 26 april weer beperkt fysiek onderwijs mogelijk is. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen is daarvoor op dit moment nog te hoog, zo was de verklaring. Volgende week wordt er alsnog een definitieve beslissing genomen. Lees meer

Update 25 maart 2021

Tijdens hun persconferentie van afgelopen dinsdag hebben premier Rutte en minister De Jonge weliswaar geen grote versoepelingen voor het hoger onderwijs aangekondigd, toch boden zij wel zicht op enig perspectief: vanaf maandag 26 april kunnen we weer beperkt fysiek onderwijs verzorgen als de cijfers dan beter zijn. Lees meer

Advies: volg de richtlijnen van het RIVM

Studenten, medewerkers en bezoekers adviseren we om de richtlijnen van het RIVM op te volgen om eventuele besmetting te voorkomen: 

  • was je handen regelmatig met water en zeep;
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • gebruik papieren zakdoekjes.

Om verspreiding van het virus tegen te gaan, vragen we iedereen geen handen te schudden. Verder vragen we iedereen ook:

  • was of desinfecteer je handen na hoesten of niezen; 
  • gebruik een handdesinfectiemiddel op alcoholbasis als water en zeep niet beschikbaar zijn; 
  • reinig en desinfecteer regelmatig aangeraakte objecten en oppervlakken; 
  • blijf thuis als je ziek bent en neem contact op met je huisarts. 

Wanneer moet je contact opnemen met je huisarts? 

Neem telefonisch contact op met je huisarts of de lokale GGD als de volgende twee punten op jou van toepassing zijn: 

  • je hebt koorts met luchtwegklachten (hoest of kortademigheid) en 
  • je bent in de afgelopen 14 dagen teruggekeerd uit één van de gebieden waar het coronavirus wijdverspreid is (zie de lijst die het RIVM aanhoudt) of je bent de afgelopen 14 dagen in contact geweest met een patiënt met het coronavirus. 

Thuisblijven of niet? 

Studenten of medewerkers waarbij het bovenstaande het geval is, adviseren we dringend om 14 dagen thuis te blijven en zich ziek te melden volgens de normale procedure.

Studenten dienen in dat geval contact op te nemen met de studieloopbaanbegeleider, zodat eventuele gevolgen voor de studie besproken kunnen worden. Medewerkers dienen in dat geval contact op te nemen met hun leidinggevende.

Het valt te verwachten dat het coronavirus zich verder zal verspreiden. Raadpleeg voor een actuele stand van zaken ook zelf de websites van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM.

Het International Office monitort studenten die in het buitenland verblijven en adviseert in samenwerking met de opleidingen studenten die naar het buitenland (willen) gaan. Mocht je in het buitenland verblijven, dan kun je bij vragen ook contact opnemen met international.office@hsleiden.nl.  

Ga je op reis? 

Studenten en medewerkers met plannen om te reizen naar landen waar het virus is aangetroffen, krijgen het advies om de berichtgeving van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM nauwlettend te volgen. Dat kan via hun websites of via de reisapp Buitenlandse Zaken. De richtlijnen voor dienstreizen zijn aangescherpt. Dienstreizen voor medewerkers beperken we tot een minimum en kan alleen na toestemming van een leidinggevende. Dienstreizen naar gebieden met direct besmettingsgevaar (oranje of rood) zijn niet toegestaan.

Ben je net terug uit het buitenland? 

Wie onlangs is teruggekeerd uit een land waar het virus onlangs is aangetroffen en zich zorgen maakt, kan het beste de adviezen van het RIVM volgen.

Reisadviezen Buitenlandse Zaken 

Code rood (niet reizen) geldt voor die gebieden waar het virus daadwerkelijk is aangetroffen. Code oranje (alleen noodzakelijke reizen) geldt voor grotere gebieden en code geel (let op: veiligheidsrisico’s) geldt voor nagenoeg alle gebieden waar een uitbraak van het virus is geconstateerd.

Bekijk alle actuele reisadviezen

Vragen? 

Voor veelgestelde vragen over het coronavirus en het onderwijs, kun je ook terecht op de website van de Rijksoverheid. Daarnaast kun je bellen met het publieksinformatienummer coronavirus Rijksoverheid op 0800-1351.