Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Update coronavirus: onderwijs op afstand weer de norm

15 december 2020 - Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, volgt de hogeschool de aanwijzingen en maatregelen van de overheid. Bekijk de laatste updates.

Update 15 december

Op maandag 14 december heeft het kabinet nieuwe maatregelen afgekondigd ter bestrijding van het coronavirus. Onderwijs op afstand wordt opnieuw de norm, maar er zijn wel belangrijke uitzonderingen. Bekijk het overzicht van de gevolgen van deze lockdown voor Hogeschool Leiden.

Update 15 oktober

Naar aanleiding van de persconferentie (d.d. 13-10) komt het CvB met een bericht voor alle studenten medewerkers van Hogeschool Leiden. Lees meer

Update 30 september

Afgelopen maandagavond (d.d. 28-9) heeft het kabinet aanvullende maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Helaas neemt het aantal besmettingen weer snel toe en alleen samen kunnen we dit stoppen. Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor Hogeschool Leiden? Lees meer

Update 6 augustus

Op donderdag 6 augustus heeft het kabinet maatregelen aangekondigd omtrent de introductie- en kennismakingsweken voor studenten. Introductieweken mogen onder voorwaarden doorgang vinden. De hogeschool trekt hierin vanzelfsprekend samen op met de Universiteit Leiden. Lees meer

Update 11 juni

Ons onderwijs, inclusief toetsing, bieden wij zoveel mogelijk online aan. In de periode van 15 juni tot 1 september (exclusief de zomervakantie) is het mogelijk om toetsen die niet online kunnen worden afgenomen, op locatie af te nemen en om praktijklessen te geven. In aanvulling op het (online) rooster, is er daarom een rooster gemaakt voor toetsen op locatie en de directe praktische voorbereiding daarop. Lees meer

Update 19 mei

In navolging op de maatregelen van het kabinet, heeft het CvB op 19 mei besloten tot een verdere gecontroleerde openstelling van het hoofdgebouw aan de Zernikedreef vanaf 15 juni.

Update 14 mei

Het CvB heeft besloten voor het eerste semester van studiejaar 2020-2021 alle internationale studie- en stagetrajecten buiten Europa te annuleren. Voor een besluit over de internationale studie en stage binnen Europa is het nu nog te vroeg, maar het college verzoekt medewerkers en studenten hier zeer terughoudend mee om te gaan en vooralsnog geen kosten te maken voor vluchten of huisvesting.

Update 7 mei

Het College van Bestuur (CvB) heeft besloten tot een gecontroleerde openstelling van het hoofdgebouw aan de Zernikedreef.

Update 25 maart

De overheid heeft de maatregelen voor het beperken van de verspreiding van het coronavirus deze week verder aangescherpt en verlengd tot 1 juni. Hogeschool Leiden volgt deze maatregelen op en dient daarom duidelijkheid te geven over hoe het onderwijs georganiseerd wordt tot het einde van dit studiejaar. Na afstemming met andere hogescholen en universiteiten is het volgende besloten:

Hogeschool Leiden verzorgt tot het einde van het huidige studiejaar alleen online onderwijs op afstand. Ook vinden er alleen digitale toetsen plaats. Hiermee geeft de hogeschool studenten, docenten en alle andere medewerkers duidelijkheid en worden er voorbereidingen getroffen voor de rest van dit studiejaar. Mochten de coronamaatregelen van de overheid tussentijds worden versoepeld, dan bekijkt de hogeschool op dat moment of onderdelen van onderwijs en toetsing volgens de dan geldende richtlijnen op locatie kunnen plaatsvinden.

Update 24 maart

In navolging op de verder aangescherpte maatregelen die het kabinet gisterenavond aankondigde, heeft het CvB van Hogeschool Leiden besloten alle hogeschoolgebouwen en faciliteiten vanaf nu tot in ieder geval 6 april te sluiten. Alle evenementen die vanuit de hogeschool gepland staan tot 1 juni zijn afgelast.

Advies: volg de richtlijnen van het RIVM

Studenten, medewerkers en bezoekers adviseren we om de richtlijnen van het RIVM op te volgen om eventuele besmetting te voorkomen: 

  • was je handen regelmatig met water en zeep;
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • gebruik papieren zakdoekjes.

Om verspreiding van het virus tegen te gaan, vragen we iedereen geen handen te schudden. Verder vragen we iedereen ook:

  • was of desinfecteer je handen na hoesten of niezen; 
  • gebruik een handdesinfectiemiddel op alcoholbasis als water en zeep niet beschikbaar zijn; 
  • reinig en desinfecteer regelmatig aangeraakte objecten en oppervlakken; 
  • blijf thuis als je ziek bent en neem contact op met je huisarts. 

Wanneer moet je contact opnemen met je huisarts? 

Neem telefonisch contact op met je huisarts of de lokale GGD als de volgende twee punten op jou van toepassing zijn: 

  • je hebt koorts met luchtwegklachten (hoest of kortademigheid) en 
  • je bent in de afgelopen 14 dagen teruggekeerd uit één van de gebieden waar het coronavirus wijdverspreid is (zie de lijst die het RIVM aanhoudt) of je bent de afgelopen 14 dagen in contact geweest met een patiënt met het coronavirus. 

Thuisblijven of niet? 

Studenten of medewerkers waarbij het bovenstaande het geval is, adviseren we dringend om 14 dagen thuis te blijven en zich ziek te melden volgens de normale procedure.

Studenten dienen in dat geval contact op te nemen met de studieloopbaanbegeleider, zodat eventuele gevolgen voor de studie besproken kunnen worden. Medewerkers dienen in dat geval contact op te nemen met hun leidinggevende.

Het valt te verwachten dat het coronavirus zich verder zal verspreiden. Raadpleeg voor een actuele stand van zaken ook zelf de websites van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM.

Het International Office monitort studenten die in het buitenland verblijven en adviseert in samenwerking met de opleidingen studenten die naar het buitenland (willen) gaan. Mocht je in het buitenland verblijven, dan kun je bij vragen ook contact opnemen met international.office@hsleiden.nl.  

Ga je op reis? 

Studenten en medewerkers met plannen om te reizen naar landen waar het virus is aangetroffen, krijgen het advies om de berichtgeving van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM nauwlettend te volgen. Dat kan via hun websites of via de reisapp Buitenlandse Zaken. De richtlijnen voor dienstreizen zijn aangescherpt. Dienstreizen voor medewerkers beperken we tot een minimum en kan alleen na toestemming van een leidinggevende. Dienstreizen naar gebieden met direct besmettingsgevaar (oranje of rood) zijn niet toegestaan.

Ben je net terug uit het buitenland? 

Wie onlangs is teruggekeerd uit een land waar het virus onlangs is aangetroffen en zich zorgen maakt, kan het beste de adviezen van het RIVM volgen.

Reisadviezen Buitenlandse Zaken 

Code rood (niet reizen) geldt voor die gebieden waar het virus daadwerkelijk is aangetroffen. Code oranje (alleen noodzakelijke reizen) geldt voor grotere gebieden en code geel (let op: veiligheidsrisico’s) geldt voor nagenoeg alle gebieden waar een uitbraak van het virus is geconstateerd.

Bekijk alle actuele reisadviezen

Vragen? 

Voor veelgestelde vragen over het coronavirus en het onderwijs, kun je ook terecht op de website van de Rijksoverheid. Daarnaast kun je bellen met het publieksinformatienummer coronavirus Rijksoverheid op 0800-1351.