Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Een onverwacht weerzien - winnende verhaal minor Taal in Communicatie

12 juni 2018 - Studente Evelien Krabbendam schreef in het kader van de minor Taal in communicatie het winnende verhaal ‘Een onverwacht weerzien’.

Juryrapport

“Het winnende verhaal valt direct op door de scherpe observaties en gedetailleerde omgevingsbeschrijvingen. In een beperkt aantal woorden weet de schrijfster een indrukwekkend palet van personages en omgevingen te laten zien. Een krasse oma die kwakkelt met haar gezondheid, een oom die gekweld wordt door psychische stoornissen en in de sleutelrol een besluiteloze vader die allergisch lijkt voor definitieve keuzes – allemaal komen ze ongewild samen in een Zeeuws ziekenhuis tijdens de feestdagen. Het contrast tussen de feestelijkheid van die periode en het stroperige ongemak van de familiebanden is subtiel uitgewerkt; de personages krijgen de ruimte om te ademen en tegelijkertijd heeft de schrijfster genoeg vertrouwen in de lezer om de verwikkelingen gedoseerd prijs te geven. Hierdoor blijft de spanningsboog tot het einde gespannen, waarna je niet anders kan dan het lot van de personages verder overwegen. Het verhaal ‘een onverwacht weerzien’ is een verhaal dat veel belooft voor de toekomst”, aldus docent Jordy Keupink.

Lees het verhaal van Evelien ( pdf, 456 KB )

Winnares Evelien Krabbendam
Winnares Evelien Krabbendam

Creatief verhaal

De centrale opdracht waar studenten van de minor Taal in communicatie zich mee bezighouden is het schrijven van een creatief verhaal tussen de 4000 en 5000 woorden. De genrekeuze is vrij: studenten kunnen bijvoorbeeld een biografie schrijven, een thriller of een persiflage. Verhalende journalistiek en storytelling behoort ook tot de mogelijkheden. Bij het schrijven maken zij gebruik van verhaalelementen en creatieve schrijftechnieken die tijdens de colleges worden behandeld. Volgend jaar wordt deze minor opnieuw aangeboden, dan onder de naam ‘Creatief schrijven’.