Welkom op Hogeschool Leiden

Over

Thema

Docent in innovatieve MKB top 5

28 oktober 2015 - Edwin van der Heide, docent Commerciële Economie, is met zijn bedrijf Mcnetiq op de vijfde plaats in de lijst van meest innovatieve MKB van Nederland gekomen.

Bovendien is Mcnetiq een van de vijf finalisten van de prestigieuze Accenture Innovation Awards. Reden genoeg voor een gesprek over zijn motivaties, drijfveren en over de toegevoegde waarde van de combinatie van ondernemerschap en docentschap.

Edwin van der Heide
Edwin van der Heide

Allereerst, gefeliciteerd met de vijfde plaats. 

“Het is natuurlijk hartstikke mooi dat wanneer je als bedrijf en ondernemer vrijwel dagelijks mee bezig bent, die inspanning en innovatie gezien wordt. Wat ooit begon als een idee, is van een bedrijf een stevige onderneming geworden. En we zijn er nog niet, de mogelijkheden blijven zich aandienen.
En ik ben inmiddels ondernemer genoeg om te weten dat wanneer die opties er niet zijn, er genoeg andere zijn.”

Vrijwel dagelijks, je hebt nog tijd over – je blijft ook docent. Waarom?

“Om meerdere redenen. Allereerst vind ik lesgeven en het contact met studenten vooral leuk! Daarnaast vind ik dat een beetje ondernemer zijn enthousiasme op de volgende generatie moet overbrengen. En goed ambassadeurschap houdt in dat je dat niet bij woorden laat. Bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling (Van der Heide voert ook regelmatig supervisiegesprekken – red.), inspireren en ondersteunen, dat kan juist in het onderwijs goed. En de energie en frisse blik van studenten, dat houdt mij ook weer scherp. Een verbinding die voedt.”

Wat zie je nu bij deze ondernemers van morgen?

“De laatste jaren zie je dat het ondernemerschap uit het verdomhoekje komt. Het is nu gewoon een van de carrièreopties, niet meer zozeer gekoppeld aan het klassieke beeld van De Ondernemer. Dat zie je ook bij het project Jong Ondernemen dat ik begeleid. Studenten starten een student company waarin ze zelf voor financiering en uitvoering moeten zorgen. Daar komen interessante diensten en producten uit voort: van hippe haarelastiekjes tot Freddie de Fruitheld. Door ondersteuning van partijen als ABN AMRO als VNO-NCW en de aandacht van de gemeente Leiden (ondernemerschap is een van de speerpunten van het beleid) staan de studenten met de voeten in het werkveld. Want daar moet het uiteindelijk gebeuren.”

“Ook binnen Hogeschool Leiden proberen we daar onze steen aan bij te dragen. Waarom zou je bijvoorbeeld niet kunnen afstuderen op ondernemerschap? Of waarom zullen we excellente ondernemerstalenten niet anders bedienen, zoals we dat ook met topsporters doen? Ideeën genoeg!”

Bekijk de lijst met de  innovatieve mkb van Nederland 2015.