Welkom op Hogeschool Leiden

Over

Thema

Hogeschool Leiden verzorgt online practicum voor studenten Geneeskunde LUMC

16 juli 2020 - Hogeschool Leiden en het LUMC werken sinds jaar en dag samen. Zo verzorgt de hogeschool ieder jaar een practicum voor studenten Geneeskunde van het LUMC. Vanwege de coronamaatregelen werd het practicum dit jaar online ingevuld.

Het Centrum Bioscience en Diagnostiek (CBD), het nascholingscentrum van de faculteit Science en Technology Hogeschool Leiden, organiseert sinds jaar en dag met de afdeling Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde van het LUMC een practicum laboratoriumdiagnostiek voor derdejaarsstudenten Geneeskunde van het LUMC. Het practicum maakt onderdeel uit van het laatste leerblok van de bacheloropleiding waarin derdejaars Geneeskundestudenten worden klaargestoomd voor de dokterspraktijk en aanvullende coschappen.

Eerste keer online

Voor de meeste studenten is het practicum de eerste kennismaking met Klinische Chemie en het uitvoeren van proeven in een laboratorium. Dit jaar moest het practicum vanwege COVID-19 online op afstand worden ingevuld. Docent Roel de Nooijer deelt zijn ervaringen:

"Sinds 2014 organiseren wij in de labs van de hogeschool voor ruim 300 LUMC Geneeskundestudenten een practicum Laboratoriumdiagnostiek. Een geweldig leuke en uitdagende opdracht waarbij onze hogeschool docenten samen met de laboratoriumspecialisten van het LUMC onderwijs verzorgen. Dit jaar was een bijzondere uitvoering. Want hoe kun je op afstand ervoor zorgen dat studenten kennis maken met het lab en hun leerdoelen behalen? Samen met het Directoraat Onderwijs en Onderzoek van het LUMC hebben we via een online leerplatform een Digitaal Practicum opgezet. Meerdere thema's met casuïstiek kwamen aan bod ondersteund met kennisclips en opnames van laboratoriumdemonstraties. Het was voor ons echt pionieren met de nieuwe werkelijkheid. Deze editie zullen we in ieder geval nooit meer vergeten! En hoewel het uiteraard jammer is dat wij de studenten niet een fysieke lab ervaring mee hebben mee kunnen geven, heeft het digitale practicum ons wel een inkijkje geboden in toekomstige co-creaties met het werkveld."

Leiden Kennisstad

Hogeschool Leiden en het LUMC zijn beiden partners in Leiden Kennisstad. Leiden Kennisstad is een samenwerking tussen Universiteit Leiden, LUMC, Hogeschool Leiden en de gemeente Leiden. De partijen willen zich op vier hoofdthema’s verder ontwikkelen: campusontwikkeling, versterken onderwijs en onderzoek, internationalisering en de stad als lab. Projecten van Leiden Kennisstad zijn voor en door de wijken, de studenten, de bedrijven en de kennisinstellingen in de stad. Samen profiteren we van de kennis in de stad. Kijk voor meer informatie op de website van Leiden Kennisstad