Onderzoek naar Lynx-botten

Over

Thema

Student Roderick onderzocht botten van een Lynx

25 februari 2021 - Roderick studeert Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (B&M) en mocht deelnemen aan een onderzoek naar de herkomst van de botten van een Lynx.

De botten werden tijdens een archeologisch onderzoek gevonden in Nederland tussen de overblijfselen van een Romeins fort. We spraken Roderick over zijn ervaringen en over wat hij zo mooi vindt aan zijn opleiding B&M.

Roderick | student B&M

Het onderzoek

"Ik hield mij vooral bezig met het vergelijken van de verschillende Lynxen. Er waren een aantal botten gevonden en aangeleverd vanuit verschillende verzamelaars vanuit natuurhistorische musea en ze wilden kijken hoe deze botten aan elkaar zijn gerelateerd. Welke lijken het meeste op elkaar op genetisch niveau? Wat ik heb gedaan is het genetisch materiaal geanalyseerd. De botten uit het Romeinse fort zijn zeker 2000 jaar oud. Dat heeft toch wel iets spannends. Dat je zoiets ouds in handen krijgt en dat je daar nuttige informatie uit kan halen."

Opleiding B&M

"Ik denk zeker dat de methodes die we aangeleerd krijgen en de werkwijzen binnen de opleiding B&M heel erg hebben geholpen om dit vraagstuk te kunnen beantwoorden; de methodes, de denkwijze en de aanpak van hoe je met zo’n vraagstuk omgaat. Ik was zelf altijd geïnteresseerd in biologie en vooral het celniveau gedeelte: hoe zo’n complex systeem zo stabiel kan blijven constant. Dat je iets van 2000 jaar oud kan pakken en dat je daar informatie uit kan halen die jou iets vertelt over hoe iets vroeger in elkaar heeft gezeten. Dat vertelt je veel meer over hoe de wereld er vroeger uitzag en wat er vroeger is gebeurd. En hoe we nu op het punt zijn gekomen waar we nu zijn."

"Door het gebruik van biologie en onderzoek kun je meer helderheid scheppen in waarom de wereld is zoals ’ie nu is."

De uitkomst

"Wat we uit het genetische onderzoek konden concluderen is dat de Lynx-botten uit het Romeinse fort meer lijken op de Zuid-Europese Lynx-populatie dan op de Noord-Europese die heel vroeger hier nog wel ronddwaalde. Omdat dit ging om een Zuid-Europese Lynx hebben we het vermoeden dat de Lynx waarschijnlijk geïmporteerd is. Dat de romeinen ergens uit Zuid-Europa – om wat voor reden dan ook – een Lynx pakten en die transporteerden naar Noord-Europa. Dat geeft toch wel een hele interessante vraag: waarom zou je al die moeite nemen om zo’n beest helemaal mee te nemen? Het blijft een lopend vraagstuk."

Ook interesse in deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.