Hogeschool Leiden

Over

Thema

B&M maakt radio in coronatijd

8 okotber 2020 - Drie dagen per week verzorgen twee enthousiaste docenten Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek (B&M) voor vier klassen ruim drie uur lang een online-radioshow.

Het idee is dat studenten aan elkaar en aan docenten vragen stellen over de onderwijsstof van de betreffende week. In de geluidsdichte ruimtes op de C1-gang treffen we één van de ‘founding fathers’ van deze radioshow. Docent Maikel Wouters besloot met twee collega’s radio te maken voor tweedejaarsstudenten in de eerste onderwijsperiode.  ​

'on air' op de foto: Rob van Gijlswijk en Bart Baa

Hoe kwam je eigenlijk op dit idee? 
“Voor de vakantie liep ik al rond met het idee om radio te maken. Toen sprak ik mijn broer, die de recruitment doet voor IT-personeel en ook veel van podcasts weet. Ik heb wat apparatuur bijeengeraapt en een aantal collega’s erbij betrokken en ben maar gewoon begonnen. En zo ontstond een radioprogramma voor 200 tweedejaars studenten in de eerste onderwijsperiode.” 

Het gaat in jullie show zeker veel over corona? 
“Corona is hyperactueel voor onze studenten, zeker ook als je kijkt naar hun toekomstige vakgebied. Toch merk je aan studenten dat er een bepaalde coronavermoeidheid ontstaat. Ze houden zich over het algemeen goed aan de regels hoor, maar willen het ook weleens over iets anders hebben.  

Ik denk dat wij daarop kunnen inspelen met ons programma. Van de 200 studenten luistert nu 60 tot 70% naar de show. Een behoorlijk groep dus. Wij maken radio via Teams, maar zonder camera. Dat neemt iets van de schroom weg. Studenten zijn dan eerder geneigd hun scherm te delen of te reageren via de chat. We starten iedere sessie met wetenschapsnieuws en na de pauze delen studenten memes over het onderwerp van die week. Belangrijkste is dat studenten los kunnen gaan met het stellen van vragen. Er is ondertussen interactie tussen de docenten en dat zorgt voor de nodige entertainment. Studenten vinden de online radioles gezellig!” 

Is radio B&M een blijvertje? 
“Ik kwam op dit idee gedwongen door corona. Sinds de lockdown van maart is er online veel creatieve energie onder artiesten en DJs vrijgekomen. Ik heb het gevoel dat ik tijdens deze tweede golf kan meeliften op creatief vlak. Ik ben ervan overtuigd dat we in deze tijd veel kunnen experimenteren en leren en dat dit online radioconcept ook goed toegepast kan worden als online huiswerkbegeleiding. Dus ook als corona straks weer voorbij is.”