Hogeschool Leiden

Over

Thema

Basisscholen gaan samen met Pabo Sportklas de JOGG-challenge aan

Tijdens de JOGG-challenge gaan leerlingen uit groep 8, onder begeleiding van studenten van Hogeschool Leiden, zelf het beste idee bedenken om leeftijdsgenoten te motiveren om gezonder te eten en voldoende te bewegen.

De finale van de Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)-Leiden Challenge 2015 is in zicht. Tijdens de challenge gaan leerlingen uit groep 8, onder begeleiding van studenten van Hogeschool Leiden, zelf het beste idee bedenken om leeftijdsgenoten te motiveren om gezonder te eten en voldoende te bewegen. 

Leerlingen uit 15 groepen 8 van negen deelnemende basisscholen in Leiden doen mee aan de Challenge. Uiteindelijk gaan klassenvertegenwoordigers hun uitgewerkte idee presenteren tijdens de grote Pitch-finale op vrijdag 30 oktober op Hogeschool Leiden. Hierbij zijn 400 kinderen van de deelnemende basisscholen aanwezig en worden de ideeën beoordeeld door een professionele jury. De winnaars krijgen de JOGG-Leiden Challenge award én ontvangen een buitenspeelpakket voor hun basisschool.

De afgelopen weken stonden in het teken van gastlessen en masterclasses. De klassenvertegenwoordigers zijn onder begeleiding van Pabo Sportklas studenten aan de slag gegaan met het bedenken en uitwerken van hun idee. De ideeën zijn, misschien wel juist doordat de kinderen nog jong zijn, enorm creatief. Van hun idee wordt met hulp van o.a. verschillende professionals en de pabo studenten een mooie pitch maken.

Het winnende idee

Afhankelijk van de mate van realiseerbaarheid gaan betrokken Leidse Jongeren op Gezond Gewicht partners; Zorg en Zekerheid, gemeente Leiden en GGD Hollands Midden bekijken of het winnende idee ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.

JOGG-Challenge

In 2014 vond de eerste editie van de JOGG-Leiden Challenge plaats. Toen gingen leerlingen van de middelbare scholen in Leiden aan de slag. Twee leerlingen van het Driestar College wonnen met hun idee ‘Walk the word’. Zij stimuleerden medeleerlingen vaker de trap te nemen. De JOGG-Challenge is een mooie samenwerking tussen verschillende Leidse partijen; de gemeente Leiden (JOGG), Zorg en Zekerheid en de Pabo Sportklas van Hogeschool Leiden.