De vlag van de hogeschool

Over

Thema

Terugkijktip: "We hebben meer medeleven met jeugdcriminelen nodig"

18 mei 2021 - Als het om jeugdcriminaliteit gaat, is compassie niet het eerste dat in je opkomt. Toch betoogt lector Jan Dirk de Jong (Aanpak Jeugdcriminaliteit) dat compassie precies is wat we nodig hebben in tijden van verharding.

Hij deed dat op zondag 16 mei 2021 in het tv-programma Brainwash Talks van omroep HUMAN.

Jan Dirk de Jong | lector Aanpak Jeugdcriminaliteit

"Als we de ernstige jeugdcriminaliteit bij deze kleine, maar belangrijke groep jonge daders willen aanpakken, zullen we op een of andere manier meer medeleven moeten opwekken."

Jan Dirk de Jong | lector Aanpak Jeugdcriminaliteit

Als we krantenberichten lezen over steekpartijen, buurtruzies of conflicten in de drillrapscene, is medeleven voelen voor de daders erg lastig. Jan Dirk de Jong herkent dat zelf ook, maar voelde wel compassie voor 'Ciske de Rat', die zijn moeder neerstak.

"Maar bij Ciske, een straatjongen in de jaren dertig, zag ik een heel rotleven voor me. Met een afwezige vader, prostitutie en alcoholisme bij moeder, veel mishandeling thuis (in het kolenhok), ook geweld op straat en pesten in de klas, een omgeving van armoede en criminaliteit, afwijzing, onveiligheid en verwaarlozing. 'Had ik maar iemand om van te houden. Twee zachte armen om me heen.' Maar die zinnen resoneren niet zozeer in mijn hoofd bij die recente berichten over excessief geweld van de hedendaagse straatjongens."

Jan Dirk de Jong | lector Aanpak Jeugdcriminaliteit - Hogeschool Leiden

Terugkijken of -lezen

Op de website brainwash.nl lees je het hele betoog van Jan Dirk de Jong en kun je de aflevering terugkijken. 

Meer weten over het lectoraat

Lees meer over het lectoraat Aanpak Jeugdcriminaliteit van Jan Dirk de Jong.