Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Sprookjesachtige themadag over gedragsverandering

HOGESCHOOL LEIDEN - 12 september 2018 - Het lectoraat Aanpak Jeugdcriminaliteit organiseerde op woensdag 12 september een themadag voor 180 gemotiveerde professionals over gedragsverandering.

Een zwevende eenhoorn en kleurrijke heliumballonnen: niet iets wat je meteen zou verwachten bij een themadag over gedragsverandering. Al gauw kwam ik erachter dat de hele middag in een Efteling jasje was gestoken. Met een kleine gevarieerde groep – en met het gevoel alsof ik op schoolreisje ging – bezocht ik die middag zeven verschillende 'attracties'. De verschillende 'attracties' (lees: workshops) hadden allemaal te maken met het thema gedragsverandering binnen de integrale aanpak.

Openheid en kwetsbaarheid

Eén van de attracties die me het meest is bijgebleven, was van interventiespecialist Samuel Reiziger. Door het midden van een klaslokaal waar we stonden was een streep getrokken. We kregen daarbij de opdracht om persoonlijke vragen te beantwoorden door in het juiste vak te gaan staan. "Heb je je wel eens eenzaam gevoeld?", "heb je wel eens in armoede geleefd?", "heb je iets in je jeugd meegemaakt waar je nog steeds last van hebt?". Allemaal zeer persoonlijke vragen waarbij je soms met het schaamrood op je wangen naar het juiste vak toe moest lopen. Het moraal van het verhaal was 'weet wat de vragen die je aan cliënten stelt met ze doen'. Met name voor professionals die dagelijks vragenlijsten met gevoelige vragen bij jongeren afnemen was dit een indrukwekkend inzicht.

Samenwerking met werkveld, studenten en lectoraten

Verschillende lectoraten van Hogeschool Leiden hadden ook een attractie georganiseerd gedurende de middag. Zo deed ik mee aan een wetenschappelijke quiz over diversiteit van het lectoraat Diversiteit en speelde ik een oneerlijk balspel waarbij één individu werd buitengesloten bij de attractie van het lectoraat Aanpak Jeugdcriminaliteit. Na de middag was het tijd om posterpresentaties te bezoeken van studenten, lectoraten en andere organisaties op de informatiemarkt.

Afsluiting

Na een bezoek aan de informatiemarkt was er gelegenheid tot een hapje en een drankje op het foodfestival. Er was genoeg tijd om met collega's uit het werkveld te netwerken en om ervaringen uit te wisselen. Het eindoordeel zoals beschreven op de LinkedIn pagina van het lectoraat? "(…) wat een hoop positieve energie, fanatieke deelnemers en waardevolle uitwisseling.

Bekijk ook het videoverslag