De vlaggen van de hogeschool

Over

Thema

Symposium Neurodiversiteit

Hogeschool Leiden

VOL - Aanmelden niet meer mogelijk

Op donderdag 23 november organiseren Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden en Gemeente Leiden een symposium over neurodiversiteit. Onderwerpen die aan bod komen zijn: werken met dyslexie, een late ADHD en autisme diagnose bij vrouwen en onderwijs voor hoofdbegaafden.

Het symposium vindt plaats op Hogeschool Leiden van 13:00-17:00 uur op de E5 vleugel. Er is een afsluitende borrel van 17:00-18:00 uur.

Iedere geïnteresseerde uit de regio Leiden, vanuit de Universiteit Leiden, Gemeente Leiden en Hogeschool Leiden is van harte welkom!

Programma

Tijd Activiteit

13:00 - 13:15

Introductie Gemeente, Universiteit en Hogeschool 
13:15 - 13:50 Uitleg visie/wat is neurodiversiteit 
13:50 - 14:00 Pauze
14:00 - 14:50

Joost de Beer: Zo werkt werken met dyslexie wél
De moeilijkheden op het werk die ontstaan door dyslexie, zijn meestal snel zichtbaar, maar ook snel oplosbaar. De talenten van een werknemer met dyslexie blijven lang onzichtbaar en moeten worden ontdekt. Hoe krijg je als werknemer die talenten over het voetlicht? Wat moet je daarvoor doen? Welke hulpmiddelen kunnen je daarbij ondersteunen? Hoe ga je het gesprek daarover aan? In deze lezing zal Joost de Beer ingaan op bovengenoemde vragen met gebruikmaking van het Werk-als-Waarde-model, maar ook stilstaan bij de risico’s die dit proces van openheid met zich mee kan brengen.

14:50 - 15:00 Pauze
15:00 - 15:50

Marije Pietersma: Een late autisme en ADHD diagnose bij vrouwen
Marije deelt in deze inleidende presentatie de ervaringen rondom de late diagnose en hoe het is om terug te kijken op een leven vol, voor haar, onbegrepen uitdagingen en hoe dat nu ten positieve is veranderd. Door een frisse en persoonlijk inkijkje te geven in haar thema’s; familie, de corporate wereld, maskeren, camoufleren en relaties laat ze zien dat een autisme diagnose ook letterlijk voor opluchting en begrip kan zorgen.

15:50 - 16:00 Pauze
16:00 - 16:50

Willy de Heer: Hoogbegaafdheid

In haar lezing over hoogbegaafdheid gaat zij in op de vragen:

  • Wat is hoogbegaafdheid?
  • Wat leert onderzoek ons?
  • Wat is nodig voor passend onderwijs?
16:50 - 17:00 Afsluiting
17:00 - 18:00

Borrel

Sprekers

Hogeschool Leiden

Joost de Beer

Na een carrière van 40 jaar als hoofddocent aan de Opleiding Logopedie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), bereikte ik in 2020 mijn pensioengerechtigde leeftijd. Sindsdien werk ik gestaag verder aan het project waarin ik de relatie tussen dyslexie en werk onderzoek. Ik doe dat in samenwerking met de Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid van het departement Tranzo aan de Tilburg Universiteit en het lectoraat Arbeid en Gezondheid van de HAN.

In de loop van dit project is er ook aandacht gekomen voor neurodiversiteit (waaronder dyslexie valt) en de voordelen die een organisatie kan hebben van een neurodivers samengesteld team. Daarvoor is het wel nodig dat neurodiversiteit bespreekbaar gemaakt wordt en dat de organisatie zich instelt op het in dienst nemen en hóuden van neurodiverse breinen. Op dat vraagstuk wil ik me in deze lezing richten.

Hogeschool Leiden

Marije Pietersma

Marije Pietersma is oprichter van The Brain Hub en expert op het gebied van neurodiversiteit. Zij haalde altijd veel voldoening uit haar werk als Commercieel Manager. Als alleenstaande moeder met twee dochters hield ze alle ballen in de lucht en schakelde ze moeiteloos van het ene naar het andere. Althans, dat dacht ze. Burn-outs volgden elkaar rap op, en wisselden elkaar af met depressies. Maar, ze hield zich staande; dit heeft iedereen toch? Totdat ze finaal instortte. Er bleek een autisme diagnose achter te zitten, met een vleugje ADHD. Dat kon toch niet? Het bleek de juiste. 

Hogeschool Leiden

Willy de Heer

Willy de Heer is aan de Universiteit Leiden gepromoveerd op haar onderzoek naar het onderwijs voor hoogbegaafden. Zij is wetenschappelijk onderzoeker en adviseur bij Zeer Makkelijk, oprichter van de anbi-stichting Kenniscentrum voor Makkelijk Lerenden en spelontwikkelaar bij Serious Learning Games.

Vragen?

Voor inhoudelijke vragen kun je per e-mail contact opnemen met Liesbeth Schijf: [email protected]

Hogeschool Leiden