Nacht van de Leraar 2019

Over

Thema

Nacht van de Leraar 2019: Onderwijs geeft Energie!

Hogeschool Leiden

Het onderwijs en de ontwikkeling van leraren, leerlingen en studenten staan nooit stil. Onderwijs geeft energie! Dat is het thema van de Nacht van de Leraar 2019. Een mooi vervolg op 'Ruimte en Tijd' van de NVDL 2018, de Nationale Onderwijsweek 2019 (thema: De Schoonheid van het Vak), actuele ontwikkelingen in het onderwijs en het recente advies van de Onderwijsraad. De Nacht van de Leraar 2019 op 9 oktober biedt de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen.

Vrije speelruimte

Energie vanuit je hart, vanuit samenwerking en vernieuwing! Deze drie dimensies gebruiken wij om met elkaar het gesprek aan te gaan. Daarbinnen maak jij de keuzes in het inhoudelijke programma en krijg je vrije speelruimte tijdens het Leids kwartiertje.

Sfeerimpressie

Bekijk de sfeerimpressie van de Nacht van de Leraar 2019.

Programmalijnen

De drie programmalijnen voor de Nacht van de Leraar 2019 zijn:

 1. Energie vanuit je hart
  De passie voor lesgeven en leren bij de docent en voor leren bij de leerling/student. 
 2. Energie vanuit verbinding
  Samenwerken binnen en tussen scholen voor het onderwijs en tussen leraar en leerling/student.
 3. Energie vanuit vernieuwing
  Innovaties en toekomstvisies in het onderwijs die bijdragen aan plezier bij zowel leerling/student als docent.

Bekijk het inhoudelijk programma

Tijd Onderdeel
16:30 - 18:00 uur Walking dinner
Schoolvoorbeelden: Leerlingen en studenten laten zien waar zíj enthousiast van worden!
18:00 - 19:00 uur Opening
 • Welkom door de Nachtvoorzitters Katrien van de Gevel (rector Dalton Den Haag) en Paul Dirkse (wethouder Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën gemeente Leiden)
 • Inspirational Speaker: Pedro de Bruyckere (Universiteit Leiden, Arteveldehogeschool Gent): “Onderwijs is zoiets normaals geworden dat we vergeten zijn welke wonderen er dagelijks in de klas plaatsvinden”
  *in 2013 door Vrij Nederland omschreven als een van de beste Onderwijsvernieuwers in Nederland en auteur van o.a. ‘Jongens zijn slimmer dan meisjes, en andere mythes over het onderwijs'
19:15 - 20:00 uur Sessies: Ronde 1
20:00 - 20:15 uur Vrije ruimte: het Leids kwartiertje. Praat nog even na binnen je sessie of ga ergens anders een kijkje nemen.
20:15 - 20:30 uur Wissel
20:30 - 21:15 uur Sessies: Ronde 2
21:15 - 21:30 uur Vrije ruimte: het Leids kwartiertje: Praat nog even na binnen je sessie of ga ergens anders een kijkje nemen.
21:40 - 21:50 uur Vrolijke terugblik op de avond door Stadsdichter Onias

Sfeerimpressie

Bekijk ook de sfeerimpressie en lees het nieuwsbericht over de Nacht van de Leraar 2019.

Leiden Education Fieldlab

De Nacht van de Leraar wordt georganiseerd door het Leiden Education Fieldlab (’t LEF). Het LEF is van én voor het Leidse onderwijs. Een netwerk met een fysieke locatie waar onderwijsprofessionals met passie en een actieve rol binnen het onderwijs samen kunnen innoveren en onderzoeken. Een energieke broedplaats waar kennisdeling centraal staat en men kan sparren zonder beperkingen met lef en liefde voor het onderwijs. Met behulp van thematisering kunnen mensen binnen verschillende disciplines op actieve wijze elkaar inspireren en versterken. ’t LEF is een plek waar met passie en energie uitdagingen, ideeën en vraagstukken behandeld worden op gezamenlijk initiatief om zo het onderwijs te professionaliseren.

Het LEF en daarmee ook De Nacht van de Leraar is een samenwerking tussen

Logo's samenwerkingspartners Nacht van de Leraar 2019