Hogeschool Leiden

Over

Thema

Programma Legal Tech Challenge 2020

Hieronder vind je het programma voor de Legal Tech Challenge. Alle workshops zijn online van 16:00 - 18:00.

Datum Tijd Onderdeel Toelichting
29 oktober 2020          16.00 - 18.00 uur Kick-off De online kick-off is de officiële start van de Legal Tech Challenge! Deze middag maak je kennis met de andere deelnemers, het vraagstuk en potentiële teamgenoten.
3 november 2020 16.00 - 18.00 uur Design Thinking Tijdens de eerste workshop leer je meer over design thinking, en ga je aan de slag met het verder uitdiepen van het probleem. 
12 november

16.00 - 18.00 uur

Technologie Tijdens deze workshop leer je meer over juridische applicaties, tools, platformen of diensten. Wat kun je hiervan toepassen op jouw idee?
23 november

 16.00 - 18.00 uur

Communicatie en Business Hoe maak je meetbaar wat de kwaliteit en toegevoegde waarde is van je concept voor een rechtvaardige samenleving in het algemeen en voor de rechtzoekende in het bijzonder? Je leert het tijdens deze workshop.
17 december 16.00 - 18.00 uur Halve finale Hier worden de finalisten bekend gemaakt! Behoort jouw idee of team tot een van de finalisten? Dan krijg je een professionele pitch training op 7 januari.
13 januari 16.00 - 18.00 uur Grand finale Alle finalisten presenteren hun idee aan minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Vervolgens wordt de winnaar bekend gemaakt!

Uitdagingen

Tijdens de Legal Tech Challenge breng jij de juridische wereld samen met technologie en innovatie. Je gaat aan de slag met een van onderstaande uitdagingen.

Uitdaging 1: Studiefinanciering wordt onterecht stopgezet

Als DUO je studiefinanciering - in jouw ogen onterecht - stop heeft gezet kun je snel in financiële problemen komen. Maar een bezwaarprocedure kan best even wat tijd kosten.

Bedenk een slimme oplossing om deze bezwaarprocedure te versnellen. Of bedenk hoe studenten de periode waarin het bezwaar loopt financieel kunnen overbruggen.

Uitdaging 2: Huisbaas doet moeilijk over het terugbetalen van de borg

Bij het huren van je kamer heb je borg betaald aan de verhuurder. Bij het beëindigen van de huurovereenkomst krijg je de borg terug als het goed is. Maar dat gaat nog weleens mis. Bijvoorbeeld door gedoe over het opleveren van de kamer, of uitstelgedrag van de verhuurder om de borg terug te betalen.

Bedenk op welke manier dit deel van het huurproces slimmer en handiger kan worden vormgegeven.

Uitdaging 3: Een buitenlands diploma wordt niet erkend

Je volgt naast je studie in Nederland een masteropleiding in het buitenland en behaalt daar je diploma. Je dient een aanvraag in bij het Nuffic om je diploma te laten waarderen, maar deze wordt afgewezen.

Bedenk een slimme oplossing voor de bezwaar/beroepsprocedure.

Uitdaging 4: Uitleen en retour van goederen

In alle delen van de samenleving lenen we spullen aan elkaar uit. Bijvoorbeeld kleding, fietsen of elektrische apparaten. Indien het uitgeleende verloren gaat of beschadigd raakt kan er een meningsverschil ontstaan tussen jou en de persoon aan wie je iets uitgeleend hebt. Bijvoorbeeld of je spullen hersteld of vervangen moeten worden, of dat je recht hebt op een schadevergoeding.

Bedenk een slimme oplossing voor het vastleggen van de afspraken bij het lenen en uitlenen van spullen om problemen achteraf te voorkomen.

Uitdaging 5: Niet eens met beslissing gemeente

De gemeente verleent de snackbar voor een studentenflat een vergunning voor het plaatsen van een 6 meter hoge frietzak op de stoep voor de zaak. Hierdoor wordt het zicht van de studenten in de flat ernstig belemmerd en de studenten willen de plaatsing tegenhouden.

Bedenk een snelle oplossing voor de bezwaar/beroepsprocedure bij de gemeente. 

Uitdaging 6: Wildcard! Heb jij zelf een sociaal-maatschappelijk juridisch probleem ervaren?

Wil je daarmee aan de slag tijdens de Legal Tech Challenge? Dat kan natuurlijk ook. Geef dat bij het aanmelden aan door ‘wildcard’ aan te vinken.

De challenge wordt in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid georganiseerd door de Universiteit Leiden in samenwerking met de Hogeschool Leiden [en PLNT].

Aanmelden

Wil jij deelnemen aan de Legal Tech Challenge 2020? Meld je dan aan. 

Aanmelden | Terug naar startpagina