Hogeschool Leiden

Over

Thema

Leerhuis Multiproblematiek

Tijdens het Leerhuis Multiproblematiek op 10 maart staat multiproblematiek bij gezinnen en jeugdigen in de regio Leiden en Den Haag centraal. Wat is de aard en de omvang van multiproblematiek in onze regio? Wat werkt bij eigen regie? En hoe staat het met de uitvoering van 1Gezin1Plan?

Daarnaast nemen we een kijkje in de keuken van de leernetwerkpartners. Van een nieuwe minor Zorgcoördinatie voor gezinnen met multiproblematiek (De Haagse Hogeschool) naar de ervaringen met buurtgezinnen en het maatwerkbudget. Wat zijn onze ‘best practices’ in signalering en de hulpverlening aan deze doelgroep?

Meer over multiproblematiek

Multiprobleemgezinnen komen verschillende uitdagingen tegen, zoals bij de opvoeding, psychische problemen en sociaal-economische problemen. In veel gezinnen is er sprake van werkloosheid en schuldenproblematiek. Vaak zijn de gezinnen geïsoleerd en hebben ze een gebrekkig sociaal netwerk. Ook kan er sprake zijn van criminele activiteiten, of geweld binnen of buiten het gezin. Veel multiprobleemgezinnen hebben moeite met het accepteren van hulp, wat het voor hulpverleners lastig maakt om met deze gezinnen te werken.

Programma

Tijd Onderdeel
13.00 uur Ontvangst en registratie bij de Innovation Playground (begane grond hoofdgebouw)
13.30 uur Welkom
Door: Hester Brauer, opleidingsmanager Sociaal Werk
De Haagse Hogeschool
13.40 uur

Presentatie 'De aard en de omvang van multiproblematiek in de regio's Leiden en Den Haag en de richtlijn Multiprobleemgezinnen'
Door: Rob Gilsing, lector Jeugdhulp in transformatie
De Haagse Hogeschool

14.00 uur

Presentatie ‘Kritisch stilstaan bij de hulp aan gezinnen/jongeren met multiproblematiek' 
Door: Noortje Pannebakker
TNO, Academische Werkplaats SAMEN

14.20 uur Mentimeter: welke leervragen zijn er en uitleg carrousel
14.40 uur Pauze en verplaatsing naar carrousel
14.50 uur Carrousel van good practices in de hulp aan multiprobleemgezinnen. Iedere deelnemer volgt 3 rondes in de carrousel. Bekijk het overzicht van presentaties
16.00 uur Mentimeter: wat heb je geleerd en afsluiting
Door: dagvoorzitter
16.30 uur Napraten en netwerken onder het genot van een hapje en drankje in het Light House Café Haagse Hogeschool

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk. Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met Liesbeth Bolt via bolt.l@hsleiden.nl.

Samen Werken, Samen Leren

Deze themamiddag is onderdeel van het leernetwerk Samen Werken, Samen Leren dat tot doel heeft een betere aansluiting tussen onderzoek, opleiding en de praktijk in de jeugdzorg te realiseren. Samen Werken, Samen Leren is onderdeel van de academische werkplaats SAMEN. Door studenten, jeugdprofessionals en docenten gezamenlijk te laten leren en werken sluiten deelnemers studie en praktijk beter op elkaar aan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ervaringskennis van jongeren en hun ouders en van wetenschappelijke kennis van SAMEN en de lectoraten van de hogescholen. 

Hogeschool Leiden