Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs

Opbouw studie

Vanaf het eerste tot en met het laatste jaar loop je stage, je staat dus meteen voor de klas. Als toekomstig academisch leerkracht werk je aan je professionele, academische vaardigheden én aan je theoretische kennis. Je volgt onderwijs op de faculteit Sociale Wetenschappen en op Hogeschool Leiden. Deze locaties liggen op enkele minuten loopafstand van elkaar.

Voor de klas

Je staat vanaf het eerste jaar voor de klas. In vier jaar tijd maak je kennis met het lesgeven in alle groepen van het basisonderwijs. Zo leer je van meet af aan de theorie in de klas te brengen.

Wetenschappelijke blik

Als Academische Pabostudent doe je gedegen wetenschappelijke kennis op over leren en opvoeden. Je krijgt onderwijs van docenten die zelf wetenschappelijk onderzoek doen. Je leert beweringen te toetsen aan onderzoek en de wereld te bekijken met de nieuwsgierige blik van een wetenschapper. Daarnaast doe je allerlei academische vaardigheden op, zoals onafhankelijk en kritisch denken, analyseren en presenteren van onderzoeksgegevens.

Studiebelasting

Tijdens je studie aan de Academische Pabo ben je twee dagen per week op de Pabo, twee dagen op de universiteit en loop je een dag per week stage. Je volgt hoor- en werkcolleges, maakt thuisopdrachten, bereid je voor op colleges en studeert voor tentamens. De studie neemt gemiddeld 40 uur per week in beslag.

Kom kijken

Wil je meer weten over de Academische Pabo en beleven hoe het is om in Leiden te studeren? De Academische Pabo biedt verschillende voorlichtingsactiviteiten aan om je te helpen bij je studiekeuze.