Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs

Is de Academische Pabo iets voor jou?

De Academische Pabo biedt je het beste uit twee werelden. De opleiding bevat een uitstekende combinatie tussen theorie en praktijk. Je ontwikkelt de professionele kwaliteiten die een leerkracht in het basisonderwijs nodig heeft én je ontwikkelt pedagogische deskundigheid in brede zin. Studenten van de Academische Pabo zijn analytisch én praktisch ingesteld. 

De combinatie van hbo en universitair onderwijs vraagt veel van studenten. Ben je ambitieus, nieuwsgierig en wil je meehelpen om goed onderwijs te ontwikkelen? Ben je zowel analytisch als praktisch ingesteld? Wil je je graag verdiepen in de ontwikkeling van kinderen en het onderwijs? Dan is de Academische Pabo echt iets voor jou. Academische leerkrachten willen de ontwikkeling van kinderen optimaliseren en zichzelf een leven lang ontwikkelen. Ze zijn nieuwsgierig naar alles wat met leren, ontwikkelen, innoveren, de school en de samenleving te maken heeft en naar de rol die zij daarin kunnen vervullen.

Masteropleiding

Mocht je toe zijn aan meer verdieping, dan kun je ook nog een masteropleiding volgen. Je kunt kiezen voor een professional masteropleiding zoals bijvoorbeeld Special Educational Needs. Hiermee kun je je ontwikkelen tot remedial teacher, gespecialiseerde groepsleraar of intern begeleider. Je kunt ook kiezen voor de professional master Jeugdzorg van Hogeschool Leiden. En wat dacht je voor een wetenschappelijk master, zoals masteropleiding Education and Child Studies aan Universiteit Leiden. De opleiding staat in het teken van verdieping en verdere specialisatie in een van de deelgebieden van de Pedagogische wetenschappen. Je kunt kiezen uit de volgende masterspecialisaties:

  • Gezinspedagogiek

  • Forensische Gezinspedagogiek

  • Orthopedagogiek

  • Leerproblemen

  • Onderwijsstudies

  • Kinderen met Leer- en Gedragsproblemen in het Onderwijs

  • Applied Neuroscience in Education and Child Studies

"Het fijne van de Academische Pabo is dat je zowel praktijk als theorie aangeboden krijgt. Zo zie je gelijk of de theorieën die je geleerd hebt op de universiteit en de handvatten die je op de pabo krijgt, ook zichtbaar en bruikbaar zijn in je stage. Laatst had ik college op de universiteit over leerproblemen en dyslexie. In mijn stageklas (groep 4) zag ik vlak daarna bij een leerling leerling kenmerken van dyslexie. Ik kon haar toen goed helpen: dat wat ik had geleerd, kon ik nu direct toepassen in de praktijk!"

Ruben Dingemanse, ouderejaars

Contact

Voor vragen over de opleiding kun je contact opnemen met dr. Marije Groos, teamleider Academische pabo: groos.m@hsleiden.nl