Graffiti op straat

"Hulp voor jongeren die afglijden naar zware misdaad functioneert niet"

HET PAROOL - 15 november 2022 - Het kabinet trekt straks jaarlijks 143 miljoen euro uit om jongeren uit de zware criminaliteit te houden. Jan Dirk de Jong ziet dat het jongerenwerk niet is toegerust op juist de ‘2 procent’ risicojongeren.

"Verstandelijke beperkingen, schulden, huiselijk geweld: alle bekende risicofactoren zijn vaak in een nare mix aanwezig." Jan Dirk de Jong is lector aanpak jeugdcriminaliteit aan Hogeschool Leiden, en doet als criminoloog en socioloog al zijn hele werkzame leven onderzoek naar probleemjongeren. Hij verdiept zich in de moeilijke wijken van Amsterdam, maar ook van grote én kleine gemeenten verspreid over het land. Zo behoort hij tot de absolute kenners.

Jan Dirk de Jong

"Verstandelijke beperkingen, schulden, huiselijk geweld: alle bekende risicofactoren zijn vaak in een nare mix aanwezig."

Jan Dirk de Jong

Nu ministers Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming) de komende jaren respectievelijk 82 en 61 miljoen euro per jaar uittrekken om de ‘jonge aanwas’ in de geharde criminaliteit te bestrijden, heeft hij grote zorgen. De reguliere welzijnsorganisaties zijn nauwelijks op het nu vereiste jongerenwerk toegerust.

Lees het hele artikel op Parool.nl (artikel achter betaalmuur).