Het gebouw

‘Echt’ zijn in de bejegening van risicojongeren

ZONMW - juni 2019 - Een werkzame hulpverleningsrelatie opbouwen met risicojongeren is niet eenvoudig. De juiste bejegening is cruciaal om het vertrouwen te winnen van deze doelgroep.

Toch lukt dit sommige initiatieven opmerkelijk goed. Waar zit dat hem in? Het project Bejegening onderzoekt 3 best practices in het sociale- en veiligheidsdomein in de gemeenten Amsterdam, Alphen aan den Rijn en Nijmegen.

In het contact met risicojongeren lopen hulpverleners regelmatig aan tegen een weerbarstige houding, wantrouwen en hechtingsproblematiek. Maar ook tegen hun eigen onzekerheden in het contact met deze jongeren. De professionals van de 3 onderzochte organisaties vallen op door hun opmerkelijke competenties om door een goede bejegening, effectieve werkrelaties op te bouwen met de jongeren. Hoe doen ze dat?

Bejegening methodiek

‘Aan het onderzoek nemen niet alleen hulpverleners deel, maar ook straatcoaches en jongerenwerkers, actief op het gebied van handhaving en preventie’, vertelt projectleider Jan Dirk de Jong, lector Aanpak Jeugdcriminaliteit, Hogeschool Leiden.

Lees het hele bericht op de website van ZonMw