Hogeschool Leiden

Themadag Gedragsverandering

Na het grote succes van afgelopen jaar organiseert het lectoraat Aanpak Jeugdcriminaliteit een nieuwe themadag. Tijdens deze themadag gaat speciale aandacht uit naar recente inzichten op het gebied van ‘gedragsverandering’ binnen de integrale aanpak.

Voor wie?

Alle professionals binnen de integrale aanpak van overlast en jeugdcriminaliteit, studenten, docenten, onderzoekers en overige geïnteresseerden.

Programma

Ook dit jaar belooft het weer een inspirerende bijeenkomst te worden die volledig in het teken staat van de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot de aanpak van overlast en jeugdcriminaliteit.

Vanaf 12:00 uur wordt een gevarieerd programma aangeboden van prikkelende presentaties en interactieve attracties rondom spannende onderwerpen. Vanaf 17:00 uur wordt de themadag afgesloten met een festival, informatiemarkt en ruime gelegenheid tot netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.

In plaats van een plenaire terugkoppeling van de opbrengsten van de dag, worden de belangrijkste bevindingen later aan de deelnemers aangeboden in een uitgebreid verslag van de bijeenkomst: zowel op papier als online aan de hand van interviews en videobeelden.

Gedragsverandering staat centraal

De nadruk binnen het programma ligt op de ervaringen in de uitvoering, zowel op het niveau van vakmensen op straatniveau als van de professionals die zich meer inzetten binnen onze systeemwereld. Tijdens deze themadag gaat speciale aandacht uit naar recente inzichten op het gebied van ‘gedragsverandering’ binnen de integrale aanpak. Welk gedrag willen we veranderen? Waarom eigenlijk? En voor wie is dat gedrag een probleem? Hoe veranderen we gedrag dan? Wanneer is men tevreden? En hoe bepaal je dat beoogde doelen zijn bereikt? Al dit soort vragen zijn zeer relevant voor gedragsverandering in de aanpak van kwetsbare jeugd en hun gezinsleden (vooral binnen multiprobleemgezinnen). Maar zulke vragen zijn eveneens van groot belang als het gaat om het gedrag van professionals richting hun cliënten (bejegening) of richting hun ketenpartners (handelingsverlegenheid).

Het thema gedragsverandering is daarnaast ook van betekenis voor de houding van organisaties ten opzichte van hun eigen professionals (aansturing en talenten benutten) en voor de opstelling van organisaties ten opzichte van elkaar (integraal samenwerken onder regie van een gemeente). Met andere woorden, zowel in de leefwereld op straat als in de systeemwereld is ruimte om gedrag te veranderen en te verbeteren, op basis van voortschrijdende inzichten uit praktijkgericht onderzoek en uit onze eigen werkervaring.

Veel partners, veel werkvormen

Vandaar dat het lectoraat met jongeren, studenten, professionals en beleidsmakers uit diverse gemeenten aan de slag gaat met spannende nieuwe werkvormen (7 attracties). Die hangen allemaal samen in een groot avontuur rondom zorg en welzijn, jongerenwerk, school, politie en gemeentelijke regie, met bijdragen van onder meer: het Passionado Netwerk (ondersteund door het Ministerie van Justitie en Veiligheid), het Sfeerkeepers College (over toekomstperspectief en kansen op de arbeidsmarkt) en het lectoraat Diversiteit van Hogeschool Leiden (over diversiteit en talent bij de politie). Wat dat precies betekent en wie er nog meer allemaal meedoen, wordt later bekend gemaakt. Maar het zal in ieder geval een feestje worden dat aanvoelt als ‘anders dan anders’. Uiteraard bouwt het lectoraat daarbij veel ruimte in voor interactie, discussie, reflectie en het leggen van nieuwe contacten.

Blijf op de hoogte!

Binnenkort kun je je aanmelden voor de themadag over gedragsverandering. Wil je op de hoogte blijven? Laat je naam en e-mailadres achter en zodra de inschrijving voor dit evenement wordt geopend ontvang je een mail. Heb je vragen? Neem dan contact op met Jan Dirk de Jong via jong.de.jd@hsleiden.nl.

Velden met een * hebben wij nodig om de inschrijving goed te verwerken.
Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je op de hoogte te houden over de themadag.