Hogeschool Leiden

Management in de Zorg: Bachelor degree duaal

  • Duaal
  • Nederlandstalig
  • 2 - 4 jaar
  • Bachelor of Arts

In het kort

Bij de hbo-opleiding Management in de Zorg leer je hoe je vorm kunt geven aan jouw ambities. Ben jij werkzaam als leidinggevende of manager in de zorg, maatschappelijke dienstverlening of welzijnssector? Heb jij de ambitie om je verder te ontwikkelen op het gebied van zorgmanagement, ondernemerschap, verandermanagement, personeelsplanning, coaching en persoonlijk leiderschap? Na het behalen van je Bachelor degree heb jij alle competenties in huis om op tactisch/strategisch niveau leiding te geven.

Behaal je Bachelor degree Management in de Zorg in twee jaar

De opleiding Management in de Zorg is een duaal traject waarin je werken en leren met elkaar combineert. Hierin studeer je flexibel: in je eigen tempo en op een manier die bij jou past. Een bacheloropleiding duurt in principe vier jaar, maar bij de hbo-opleiding Management in de Zorg van Hogeschool Leiden kun je met behulp van een intakeprocedure aantonen dat je beschikt over de competenties van de eerste twee studiejaren. Hierdoor is het mogelijk om direct te starten in het derde jaar en de opleiding dus in twee jaar af te ronden. 

Ben je al in het bezit van het Associate degree-getuigschrift van Management in de Zorg en voldoe je aan de andere toelatingseisen? Ook dan kun je direct van start in het derde jaar van de bacheloropleiding.

Topopleiding Keuzegids

Op basis van haar hoge scores in de Keuzegids hbo 2024 mag de opleiding Management in de Zorg zich (net als in 2023) een ‘topopleiding’ noemen. Op alle punten, zoals inhoud, docenten en sfeer, scoort de studie uitstekend. Kortom, je studeert straks aan een opleiding die als één van de beste uit de bus komt.

Hogeschool Leiden

Kies de Management in de Zorg-opleiding die bij je past

De opleiding Management in de Zorg kent twee varianten: de Associate degree en de Bachelor degree. Werk jij als professional in de zorg, maatschappelijke dienstverlening of welzijnssector, maar ben je (nog) geen leidinggevende/zorgmanager? Bekijk dan de mogelijkheden van de Associate degree Management in de Zorg.

Twijfel je over welke opleiding het beste bij je past? Neem dan contact op met de opleidingscoördinator Milène Lochtenberg, T: +31 (0)71 518 87 38, e: [email protected].

Goed om te weten: de Associate degree en de Bachelor degree Management in de Zorg starten zowel in februari (aanmelden niet meer mogelijk voor 2024) als in september (aanmelden hiervoor kan uiterlijk tot 15 juni). Meer over de toelatingseisen, de aanmeldprocedure en kosten lees je op de pagina Inschrijven en toelating.

Waarom de bacheloropleiding Management in de Zorg

Tijdens de hbo-opleiding Management in de Zorg ontwikkel je de competenties die je als manager in zorg, maatschappelijke dienstverlening of welzijnssector moet bezitten. Zo kun je op tactisch niveau een bijdrage leveren aan de organisatie waarin je werkt. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat voorop. Je doet kennis op van verschillende terreinen van bedrijfsvoering, zoals marketing en financiën, informatieverwerking, verandermanagement, ketenmanagement en human resource management. Ook je leer je tijdens de Management in de Zorg-opleiding hoe je veranderingen in een organisatie kunt initiëren en implementeren, en hoe je mensen inspireert en stimuleert door coachend leiderschap.

De bacheloropleiding Management in de Zorg is een duaal traject waarin je werken en leren met elkaar combineert.

Samen met je mentor onderzoek je wat de beste leerroute is voor jou. Op die manier kun je ervoor zorgen dat het opleidingstraject optimaal aansluit bij jouw leerbehoefte, werkomgeving en persoonlijke situatie. Meer over de invulling van de opleiding lees je bij Opbouw programma.

Er zijn twee momenten per jaar waarop je kunt starten met de opleiding Management in de Zorg: september en februari. 

Met de bacheloropleiding Management in de Zorg werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en toekomstmogelijkheden. Je ontwikkelt een herkenbare en goed onderbouwde visie op het beroep van leidinggevende.

Jij weet precies hoe je:

  • jouw kracht optimaal inzet;
  • vanuit coachend leiderschap veranderingen initieert en medewerkers uitdaagt om te werken vanuit zelfsturing en eigen regie;
  • bedrijfsprocessen analyseert en verbetert;
  • met behulp van onderzoek en advies een bijdrage kunt leveren aan beleidsontwikkeling in de zorg- en welzijnssector.

Zo ben je in staat om op zowel tactisch als strategisch niveau een effectieve bijdrage te leveren aan jouw afdeling en organisatie. Na afronding van de hbo-opleiding Management in de Zorg mag jij de titel Bachelor of Arts voeren.

Nicole en Danielle volgden de opleiding Management in de Zorg en zetten nu hun kennis in bij het Spaarne Gasthuis. Meer over hun ervaringen lees je in het interview in Inzicht (nummer 3, Spaarne Gasthuis).

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. Met behulp van de informatie op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving kun je nagaan welk bedrag voor jou waarschijnlijk van toepassing is.

Met de Bachelor degree Management in de Zorg van Hogeschool Leiden ontwikkelt jouw medewerker zich op het gebied van zorgmanagement, ondernemerschap, verandermanagement, personeelsplanning, coaching en persoonlijk leiderschap. Het is een zorgmanagement-opleiding waarin er volop ruimte is om te werken aan concrete vraagstukken en praktijksituaties binnen jouw organisatie. Jouw medewerker komt steviger in de functie te staan en leert op een andere manier kijken naar de eigen werkomgeving en de ontwikkelingen binnen de sector.

Wat wordt er verwacht van de werkgever

Als werkgever faciliteer je het leren in de werkomgeving. Hierbij is het belangrijk dat jouw medewerker voldoende mogelijkheden heeft om opdrachten uit te voeren in de praktijk en ondersteuning krijgt van een managementcoach. Een managementcoach is een leidinggevende die het leren van de student van de hbo Management in de Zorg op de werkplek faciliteert en begeleidt.

Een student kan deelnemen aan de duale bacheloropleiding met een functie als leidinggevende of manager in zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening van ten minste 20 uur per week. Als werkgever sluit je daarom een arbeidsleerovereenkomst af met de werknemer en de opleiding Management in de Zorg voor de duur van het opleidingstraject. 

Meer weten over wat er tijdens de Management in de Zorg-opleiding wordt verwacht van de werkgever en de managementcoach? Bekijk alle informatie voor werkgevers.

Maak kennis met de opleiding

Hoe kom je erachter of de bacheloropleiding Management in de Zorg de juiste stap is in jouw loopbaan? Lees meer over al onze voorlichtingsactiviteiten op de pagina Kennismaken met de opleiding.

Heb je vragen? Neem contact op met onze opleidingscoördinator Milène Lochtenberg, T: +31 (0)71 518 87 38 of E: [email protected]. Of stel je vraag via ons digitale contactformulier.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers, onder andere over de studenttevredenheid, het studiesucces en het arbeidsmarktperspectief van de opleiding, kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Opbouw programma hbo Management in de Zorg

Tijdens de bacheloropleiding Management in de Zorg combineer je werk en opleiding. De leerroute kies je zelf, in overleg met je persoonlijke mentor. Hoe die route eruitziet is onder andere afhankelijk van wat er binnen jouw werk- en privésituatie mogelijk is, de kennis en ervaring die je meebrengt, maar ook van je doelen, dromen en de richting waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. Het opleidingsprogramma van de hbo-opleiding Management in de Zorg is vormgegeven in samenwerking met het werkveld. Zo weet je zeker dat jij de kennis en vaardigheden ontwikkelt die onmisbaar zijn binnen jouw beroep.

Een indruk krijgen van hoe het programma van onze zorgmanagement-opleiding is opgebouwd? Het programmaoverzicht geeft je een globaal overzicht.

Bij onze managementopleiding in de zorg leer je flexibel doordat we werken volgens de principes van blended learning. Afhankelijk van wat jij nodig hebt, stel je jouw eigen leerroute samen en kies je voor leeractiviteiten die daarbij passen. Binnen de hbo-opleiding Management in de Zorg werk je: 

  • via persoonlijk contact met je docenten en medestudenten (o.a. in de colleges, workshops en intervisiebijeenkomsten)
  • door digitale lessen in onze e-learning omgeving
  • door praktijkopdrachten die je op jouw werkplek uitvoert

Onze digitale leeromgeving

Tijdens de opleiding Management in de Zorg kun je gebruik maken van onze digitale leeromgeving. Hierop kun je op ieder gewenst moment inloggen, waar je op dat moment ook bent. Zo heb je altijd toegang tot de digitale lessen, modulehandleidingen, toetsopdrachten en aanvullende leerstof. Ook kun je via de digitale leeromgeving contact leggen met je medestudenten en het docententeam.

Leren op je werkplek

Alle opdrachten van de Management in de Zorg-opleiding voer je uit op je eigen werkplek. Voor sommige opdrachten word je gevraagd om in gesprek te gaan met stafmedewerkers of leidinggevenden uit jouw organisatie. Andere opdrachten kun je uitvoeren binnen je eigen team. 

Meer weten over wat er tijdens de hbo Management in de Zorg wordt verwacht van de werkgever? Bekijk de informatie voor werkgevers.

Het programma van de opleiding Management in de Zorg is opgebouwd uit verschillende modules. In iedere onderwijsmodule voer je verschillende opdrachten uit. Alle lesstof krijg je aangeboden in onze digitale leeromgeving. Tijdens colleges wordt deze lesstof aangevuld en verder verdiept, onderbouwd en geïllustreerd met casussen uit de praktijk. Ook staan er intervisiebijeenkomsten op het programma, waarin je met je leergroep vraagstukken en dilemma’s uit jouw werkomgeving bespreekt.

Onderwijslijnen en modules

Het programma van de hbo-opleiding Management in de Zorg bestaat uit vier onderwijslijnen: Organisatie en Ondernemerschap, Leiderschap, Veranderkunde en Teamontwikkeling en HR. 

Binnen deze onderwijslijnen zijn er voor onze zorgmanagementopleiding vier modules in het derde jaar:

  • Ondernemerschap
  • Leiderschap
  • Transitie
  • Human Capital

Het vierde jaar van de bacheloropleiding Management in de Zorg bestaat uit twee modules:

  • Professionele Leider
  • Onderzoek & Innovatie

Tijdens de opleiding lever je diverse beroepsproducten op, waaronder reflectieverslagen, een adviesrapport, een verbeterplan en een advies duurzaam personeelsbeleid.  

Bekijk het overzicht met alle onderwerpen en beroepsproducten. 

De bacheloropleiding Management in de Zorg start in februari en september. 

Duur van de opleiding en studiebelasting

De studiebelasting is 16- 20 uur per week. Met behulp van het intakeassessment kun je aantonen dat je beschikt over de competenties van het eerste en tweede studiejaar. In dat geval is het mogelijk om de bacheloropleiding in twee jaar af te ronden. 

Lesdag

Donderdag is de vaste opleidingsdag van onze zorgmanagementopleiding. Deze dag wordt op verschillende manieren ingevuld. De ene week volg je bijvoorbeeld een klassikale les, de andere week werk je aan een opdracht met je studiegroepje of heb je persoonlijk overleg met je docent.

Tijdens de bacheloropleiding Management in de Zorg krijg je begeleiding van een vast team van ervaren docenten uit uiteenlopende expertisegebieden en met praktijkervaring. Samen met jouw mentor stem je af hoe jouw leerroute eruitziet en wat je nodig hebt om jouw hbo Management in de Zorg succesvol af te ronden. Ook word je vanuit je eigen werkplek begeleid door een managementcoach.

Je kunt op elk gewenst moment terecht in de online leeromgeving. Hierin vind je een uitgebreide selectie aan leermateriaal, achtergrondinformatie, oefen- en trainingsstof en de toetsen en beoordelingscriteria.

Meer weten over wat er tijdens de opleiding Management in de Zorg wordt verwacht van de werkgever en de managementcoach? Bekijk de informatie voor werkgevers.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.

Hogeschool Leiden biedt de opleiding Management in de Zorg aan op twee niveaus die op elkaar aansluiten: de Associate degree Management in de Zorg en Bachelor degree Management in de Zorg. Na het afronden van de Associate degree kun je doorstromen naar de Bachelor degree.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Opleidingsvariant Associate degree Bachelor degree
Focus Zelfsturend vermogen, zelforganisatie, operationeel leidinggeven Coachend leiderschap en management
Startniveau Operationeel Tactisch/strategisch 
Niveau vooropleiding Diploma mbo niveau 4 in de zorg of dienstverlening Getuigschrift Associate degree Management in de Zorg of aantoonbaar vergelijkbaar niveau
Criteria voor werkplek Baan in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening (min. 20 uur per week ) Baan als leidinggevende of manager in de zorg, welzijnssector of maatschappelijke dienstverlening (min. 20 uur per week)

De Management in de Zorg Associate degree voor werkende professionals is gericht op het verwerven van de competenties die een senior professional of leidinggevende op operationeel niveau nodig heeft. Bij de bacheloropleiding Management in de Zorg ligt de focus op het verwerven en ontwikkelen van competenties die een manager in zorg en welzijn nodig heeft. Zo kun je op tactisch/strategisch niveau een bijdrage leveren aan jouw organisatie. Bij de Associate degree ontwikkel je jezelf dus op operationeel niveau en bij de Bachelor degree op tactisch/strategisch niveau.

Doorgroeien in de sector zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening?

Voldoe jij aan de toelatingseisen en wil jij het maximale uit je loopbaan halen?

Faciliteiten Hogeschool Leiden

Tijdens je bacheloropleiding Management in Zorg kun je gebruikmaken van de verschillende faciliteiten van Hogeschool Leiden. Zo heb je via de digitale leeromgeving altijd de beschikking over de opdrachtbeschrijvingen en een uitgebreide selectie van vakliteratuur en onderzoeksresultaten. Ook kun je terecht bij het Mediacentrum voor aanvullende vakliteratuur en heb je vrije toegang tot diverse databanken. Onze hogeschool ligt midden in het Leiden Bio Science Park en op een steenworp afstand van vele zorg- en onderwijsinstellingen. Hierdoor zijn er tal van mogelijkheden voor samenwerking, kennisuitwisseling, stages en onderzoek.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.