Hbo-opleidingen

Hbo-opleidingen (bachelors)

Hbo-opleiding / Bachelor

De graad bachelor krijg je na het voltooien van een vierjarige hbo-opleiding of een driejarige wo-opleiding. Hbo-bacheloropleidingen zijn 4-jarig (240 studiepunten). Alle bacheloropleidingen van Hogeschool Leiden bestaan uit een major en één of meer minoren. De major is het hoofdprogramma van minimaal 180 en maximaal 210 studiepunten. Voor je diploma heb je in totaal 240 studiepunten nodig. Naast het hoofdprogramma vul je de overige 30-60 studiepunten in met één of meer minor(en). Nadat je een bachelor hebt gedaan kun je een master volgen.

Associate degree

Een Associate degree (Ad) is een één tot tweejarig hbo-programma voor werkenden die, met behulp van een studie, carrière willen maken. Wie een Ad succesvol afsluit, ontvangt het wettelijk erkende hbo diploma Associate degree. Dat is een diploma dat qua niveau hangt tussen het havo, vwo of mbo 4 diploma en het bachelordiploma van de vierjarige opleiding. Heb je na het behalen van je Ad de smaak van het studeren te pakken? Dan kun je (direct of op een later tijdstip) verder studeren, bijvoorbeeld om je bachelordiploma te bemachtigen. Om toegelaten te worden tot een Ad moet je in het bezit zijn van een havo diploma of mbo-4 afgerond te hebben. Ad opleidingen kunnen in deeltijd en in een duale vorm aangeboden worden.

Duaal studeren

Bij een duale opleiding combineer je werken en leren. Studie en werk vormen daadwerkelijk één geheel. De verdeling tussen werken en leren verschilt per opleiding, maar samen vormen ze een studiebelasting die overeenkomt met een "gewone" voltijdopleiding. Je zit slechts een deel van de tijd op school, maar je leert 100% van de tijd. Duale opleidingen zijn volwaardige hbo-opleidingen, met hetzelfde inhoudelijke studieprogramma als de voltijdvariant. Je wordt begeleid door een docent/mentor van de hogeschool en een bedrijfscoach van je werkgever.

Studeren in deeltijd

Heb je al een paar jaar werkervaring en wil je je kennis op jouw vakgebied verbreden of juist meer specialiseren? Denk dan eens aan het volgen van een studie in deeltijd naast je baan. Het studieprogramma van de deeltijdopleiding is identiek aan de voltijdopleiding. Na afronding van de studie ontvang je dan ook hetzelfde bachelordiploma als een voltijdstudent.

Een deeltijdstudie duurt gemiddeld anderhalf keer langer dan een voltijdstudie, omdat er per jaar minder punten geprogrammeerd staan. De tijdsinvestering komt neer op zo'n 20 tot 25 uur per week. De colleges worden, afhankelijk van de opleiding, overdag of 's avonds gegeven.

Contact

Heb je vragen over onze opleidingen? Dan kun je contact opnemen met onze servicedesk via studeren@hsleiden.nl of 071-5188900. Wij staan dagelijks voor je klaar en beantwoorden graag jouw vragen.